Gabriel Garca Mrquez, autorul cunoscutului roman "Un veac de singuratate", neaga informatia potrivit careia ar fi renuntat la scris, difuzata saptamana trecuta de presa spaniola, care il cita pe agentul literar al scriitorului columbian.

Intr-un interviu acordat cotidianului El Tiempo, Márquez a infirmat zvonul, spunand cu simplitate ca "Nu fac nimic altceva, decat sa scriu". Scriitorul a acceptat sa raspunda doar la doua intrebari, una dintre ele facand referire la faptul ca nu a mai publicat nimic in ultimii cinci ani. "Treaba mea este sa scriu, nu sa public. Voi sti cand prajiturile pe care le fac sunt gata de a fi mancate".

Saptamana trecuta, agentul literar Carmen Balcells si biograful britanic al lui Marquez, Gerald Martin, isi exprimau, in cotidianul chilian La Tercera, scepticismul cu privire la aparitia unor carti noi semnate de columbian.
García Márquez este unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii hispanice, laureat al Nobelului pentru literatura in 1982. Si-a facut debutul in literatura ca nuvelist, in 1955, cu "La hojarasca" ("Furtuna frunzei"). Titlul care l-a consacrat este romanul "Un veac de singuratate", interpretat de critica ca inceput al "realismului magic" in literatura. Dupa anii '70, a fost foarte prolific, aparandu-i "Toamna patriarhului" ("El otoño del patriarca ", 1975), "Cronica unei morti anuntate" ("Crónica de una muerte anunciada", 1981), "Dragostea in vremea holerei" ("El amor en los tiempos del cólera", 1985), "Generalul in labirintul sau" ("El general en su laberinto", 1989), romanul ultimelor zile ale lui Simón Bolívar’. In 1996, i-a aparut cronica jurnalistica "Vesti despre o rapire" ("Noticia de un secuestro"), care va fi ecranizata in acest an.

Diagnosticat cu cancer in 1999, García Márquez a inceput sa lucreze la povestea propriei vieti, "A trai pentru a-ti povesti viata" ("Vivir para contarla"), care rememoreaza primii sai 30 de ani. In 2004, s-a reintors la fictiune, nuvela "Povestea tarfelor mele triste" ("Memoria de mis putas tristes") fiind ultimul titlu semnat de scriitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.