Comunistii moldoveni au obtinut cele 61 de mandate necesare votarii viitorului sef al statului, ceea ce reprezinta miza alegerilor legislative desfasurate duminica, a anuntat luni Comisia Electorala Centrala, dupa centralizarea a 97,62% din procesele-verbale ale sectiilor de vot.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a obtinut 50% din voturi, ceea ce le asigura, dupa redistribuire, 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chisinau, informeaza NewsIn.

In Parlament au mai intrat trei formatiuni liberale, aflate insa la mare distanta de scorul obtinut de comunisti. Partidul Liberal, a carui figura emblematica este Dorin Chirtoaca, are 12,75% din sufragii, ceea ce-i asigura 15 locuri in Parlament. Partidul Liberal Democrat (PLDM) condus de Vladimir Filat a obtinut 12,26% din voturi si 14 fotolii de parlamentar. Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechean are 9,82% din voturi, deci 11 locuri in Parlament.

Scorul neasteptat de mare al comunistilor, in comparatie cu ceea ce prognozau sondajele preelectorale, aproape egaleaza performanta electorala din februarie 2001, cand au venit la putere cu un discurs pro-Rusia, pe fondul unei grave crize economice, cu 50,07% din voturi, ceea ce le-a asigurat 71 de mandate in Parlament, in conditiile in care numai doua formatiuni de opozitie reusisera atunci sa mai intre in Parlament. La alegerile din 2005, cand au venit cu un discurs proeuropean, comunistii au fost votati de 45,98% dintre alegatori, ceea ce le-a adus 56 de mandate in Parlament, fiind nevoiti sa incheie o alianta pentru a-l reconfirma in functia de sef al statului pe Vladimir Voronin.

Mandatul lui Vladimir Voronin expira marti, dar el poate fi prelungit cu inca doua luni, pana la 7 iunie, insa liderul comunist nu mai are dreptul de a candida pentru un al treilea mandat consecutiv. Deocamdata comunistii nu au mentionat numele niciunui posibil candidat pentru a-i succeda lui Voronin. O necunoscuta o reprezinta si rolul ulterior al acestuia in viata politica de la Chisinau.

Discrepanta intre rezultatele urnelor si prognozele sondajelor preelectorale se poate explica si prin rata mare de alegatori indecisi.

Prezenta la urne la alegerile parlamentare din 5 aprilie a fost de 59,52 %, iar in sectiile de votare deschise in afara Republicii Moldova au votat 14.838 alegatori, a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. In Romania au votat peste 4.200 de cetateni moldoveni, potrivit datelor furnizate de Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

Rezultatele definitive ale alegerilor vor fi anuntate de CEC miercuri, dupa primirea fizica a tuturor proceselor-verbale, inclusiv de la sectiile de votare din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.