Politia a respins sambata dimineata cateva sute de militanti anti-NATO care incercau sa se apropie de centrul orasului Strasbourg, unde are loc summitul Aliantei.
Sute de protestatari au dat foc la pneuri, au spart geamuri si au vandalizat magazine, in timpul summitului NATO. Cele mai grave violente se inregistreaza in apropiere de partea franceza a Podului Europei, care leaga Franta de Germania.

Mai multi tineri au dat foc hotelului Ibis, unui punct al politiei, care era gol, si unei a treia cladiri, ce inca nu a fost identificata.

Organizatorii actiunilor anti-NATO au spus insa ca doreau proteste pasnice si s-au declarat socati de violente. "Sunt furios. Demonstratia trebuia sa fie pasnica, iar acum, in loc de imagini ale pacii, vedem imagini de razboi", a spus unul dintre responsabili.


Sursa foto: Agerpres

Marea manifestantie anti-NATO din Strasbourg s-a soldat cu 49 de raniti

Din cauza incidentelor provocate de ctare manifestantii anti-Nato, organizatorii Summitului le-au transmis delegatiilor participante ca nu pot asigura in intregime securitatea oficialilor pe ruta Strasbourg-Baden-Baden. Organizatorii analizeaza chiar disponibilitatea folosirii altor aeroporturi, sau transportul sefilor de stat si de guvern cu elicopterul.

Mii de activisti incearcau sa ajunga cat mai aproape de locul unde au loc lucrarile summitului, dar politstii au ripostat cu gaze lacrimogene. Circa 50 de persoane au fost ranite in ciocniri, potrivit unei echipe medicale germane.

In apropierea centrului administrativ, politistii au respins mai multi manifestanti cu fetele acoperite, care se indreptau spre centru.

Responsabilii organizatiilor anti-NATO au anuntat inca de ieri, pentru ultima zi a summitului, actiuni de nesupunere civila in centrul metropolei, pentru perturbarea consiliului inaltilor oficiali.

“Suntem convinsi ca summitul NATO este o alianta a razboiului care nu mai are legitimitate. Actiunile civililor care nu sunt de acord cu aceasta organizatie sunt necesare si justificabile”, este opinia unui protestant care face parte din gruparea Block NATO.

“60 de ani sunt prea mult!” si “Fara NATO, acesta este scopul!”, au strigat manifestantii, in timpul ciocnirilor cu politia, la Strasbourg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.