Ultima carte a lui Garcia Mrquez, "Povestea tarfelor mele triste", a aparut acum cinci ani, iar de atunci, nu a mai scris nimic...In ciuda tacerii literare din ultimii ani, unul dintre prietenii apropiati ai scriitorului, Plinio Apuleyo Mendoza spune ca acesta ar lucra la o nuvela noua, dar este contrazis atat de Balcells, cat si de scepticismul biografului britanic al lui Marquez, Gerald Martin.

"Cred, de asemenea, ca Gabo nu va mai scrie carti, dar nu cred ca asta e regretabil, pentru ca destinul lui de scriitor a fost sa aiba satisfactia unei cariere literare coerente, multi ani, inainte de sfarsitul natural al vietii", comenteaza Gerald Martin, potrivit NewsIn.

Anul trecut, prezent la Guadalajara Book Fair din Mexic, Márquez s-a confensat cititorilor, spunand ca "Presupune multa munca pentru mine, sa scriu carti", dupa ce, in 2005, scriitorul marturisea ca e primul an in care nu a scris nici macar un rand: "As putea scrie o nuvela noua fara problema, dar lumea si-ar da seama ca inima mea nu e acolo".

García Márquez este unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii hispanice, laureat al Nobelului pentru literatura in 1982, fiind al patrulea sud-american distins, dupa Gabriela Mistral, Pablo Neruda si Miguel Ángel Asturias. Nascut in 1928 la Aracataca, o regiune din nordul Columbiei, Márquez a crescut alaturi de bunicul din partea mamei, fost colonel al razboiului civil de la inceputul secolului. Educat la colegiul Iezuit, scriitorul incepe sa scrie, mai intai ca jurnalist.

Si-a facut debutul in literatura ca nuvelist, in 1955, cu "La hojarasca" ("Furtuna frunzei"). Titlul care l-a consacrat este romanul "Un veac de singuratate", care a fost interpretat de critica ca inceput la "realismului magic" in literatura.

Dupa anii '70, scrie febril, aparandu-i "Toamna patriarhului" ("El otoño del patriarca ", 1975), "Cronica unei morti anuntate" ("Crónica de una muerte anunciada", 1981), "Dragostea in vremea holerei" ("El amor en los tiempos del cólera", 1985), "Generalul in labirintul sau" ("El general en su laberinto", 1989), romanul ultimelor zile ale lui Simón Bolívar’. In 1996, ii apare cronica jurnalistica "Vesti despre o rapire" ("Noticia de un secuestro"), carte care va fi ecranizata in acest an.

Diagnosticat cu cancer in 1999, García Márquez a inceput sa lucreze la povestea propriei vieti, "A trai pentru a-ti povesti viata" ("Vivir para contarla"), care rememoreaza primii sai 30 de ani. In 2004, s-a reintors la fictiune, nuvela "Povestea tarfelor mele triste" ("Memoria de mis putas tristes ") fiind ultimul titlu semnat de autorul care, fara indoiala, si-a inscris operele in literatura universala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.