UE ar putea decide anul acesta ridicarea vizelor pentru cetatenii din unele state din vestul Balcanilor si dechiderea de negocieri pentru aderare cu Macedonia, a declarat marti comisarul pentru extindere, relateaza Reuters.

Olli Rehn a mai spus ca, de asemenea, Croatia ar putea incheia negocierile de aderare cu UE anul acesta, daca disputa sa frontaliera cu Slovenia se rezolva rapid, relateaza NewsIn.

Vorbind in Parlamentul European, el a spus ca, in pofida oboselii resimtite in urma celui mai recent val de extindere, Comisia Europeana ar putea recomanda in prima jumatate a anului ridicarea vizelor pentru unele state din Balcani, daca ele continua reformele. Ministrii de interne din UE ar pueta lua o decizie finala pana la sfarsitul lui 2009, in functie de progresele statelor respective in combaterea infractionalitatii si eficientizarea controalelor la granite.

"Vrem sa mergem inainte cu ridicarea vizelor. Este foarte important pentru cetatenii din vestul Balcanilor", a spus Rehn.

Deocamdata nu este clar daca guvernele din UE vor accepta ridicarea vizelor pentru respectivele state, in conditiile in care criza economica provoaca ingrijorari privitoare la un posibil aflux de muncitori straini.
Statelor din vestul Balcanilor - Albania, Croatia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Macedonia - le-a fost promisa perspectiva aderarii, dar criza a redus apetitul pentru o noua extindere.

"Haideti sa nu facem din extindere tapul ispasitor al recesiunii economice. Criza isi are originea pe Wall Street, nu la Zagreb", a spus Rehn.

Potrivit acestuia, CE ar putea propune anul acesta ca UE sa demareze negocierile de aderare cu Macedonia, daca aceasta tara va implementa reforme politice si economice, mai ales in privinta combaterii coruptiei.

Rehn le-a cerut guvernelor sloven si croat sa rezolva disputa ce blocheaza inregistrarea de progrese in negocierile Zagrebului. "Croatia este in continuare pe drumul incheierii negocierilor de aderare anul acesta", a subliniat Rehn.

Intrebat daca cele doua state au raspuns propunerii de compromis a CE pentru solutionarea disputei inainte de termenul-limita marti, Rehn a spus: "Continuam actiunile".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.