Daca Vladimir Putin si George W. Bush aveau o relatie personala calduroasa, care insa nu a ajutat prea mult la dialogul ruso-american, succesorii lor, care se intalnesc miercuri la Londra pentru prima oara, promit o relatie pragmatica si spera in mai putine divergente, comenteaza Reuters.

Daca predecesorii lor, Vladimir Putin si George W. Bush, se bazau pe simpatia lor reciproca pentru a trece peste dezacordurile politice, Medvedev si Obama, care se intalnesc miercuri pentru prima oara, au promis ca vor fi pragmatici in abordarea temelor divergente precum controlul armelor, apararea antiracheta, Iranul si Afganistanul.

Ambele parti spun ca rezultatul cel mai concret al intalnirii de la Londra va fi probabil un acord pentru a demara negocierile asupra unui nou tratat de limitare a numarului de rachete nucleare cu raza lunga de actiune (START), pentru a-l inlocui pe cel care expira anul acesta.

Si Medvedev si Obama sunt fosti avocati cu varste apropiate. Liderul rus a salutat intentia lui Obama de a lasa in urma ceea ce Moscova considera a fi abordarea agresiva a Washingtonului din ultimii ani si a laudat continutul unei scrisori a lui Obama in care ii prezenta prioritatile sale de politica externa, comenteaza NewsIn.

"Sincer vorbind, cand am citit-o am fost surprins de faptul ca multe dintre opiniile sale coincideau cu ideile mele", a spus Medvedev intr-un interviu acordat BBC la sfarsitul saptamanii trecute. "Intrebarea este, cu siguranta, cum vom putea sa ne prezentam opiniile in timpul intalnirii. Pana in ce punct sunt echipele noastre pregatite sa... iasa din stereotipuri".

Si un consilier al lui Obama a facut aprecieri pozitive. "Senzatia noastra este ca atmosfera din relatiile noastre cu Rusia s-a imbunatatit mult in ultimele saptamani", a declarat sambata Denis McDonough, consilier adjunct pentru securitate nationala al lui Obama. "Ideea de baza este, cred, ca am asistat la cateva lucruri pozitive in ultimele saptamani si abia asteptam sa vedem daca le putem valorifica", a adaugat el.

Cele doua parti au insa dezacorduri serioase. In pofida relatiilor personale calduroase dintre Bush si Putin, relatiilor ruso-americane au ajuns intr-un punct mort anul trecut, din cauza planurilor americane de desfasurare a unui scut antiracheta in Cehia si Polonia, planuri carora Moscova s-a opus cu vehementa. Un alt mar al discordiei dintre cele doua tari este faptul ca Statele Unite au incurajat ambitiile nord-atlantice ale Georgiei si Ucrainei, considerate de Rusia drept parte a sferei sale de influenta. S-a adaugat acestor tensiuni si razboiul ruso-georgian din vara anului trecut, criticat cu fermitate la Washington, ca si suspiciunile americane in ceea ce priveste relatia Rusiei cu Iranul.
Dupa ce a venit la putere, Obama a trimis Moscovei semnale ca extinderea NATO nu mai reprezinta un punct asa de important pe agenda Washingtonului, cel putin pentru moment.

Consilierul lui Medvedev pentru politica externa, Serghei Prihodko, a declarat ca reuniunea de la Londra va da probabil un elan cooperarii, mai degraba decat sa rezolve toate problemele. "Intelegem ca, intr-o anumita masura, prima lor intalnire va fi pentru fiecare ocazia de a-l cunoaste pe celalalt", a declarat el vineri. "Daca este sa fim realisti, inetelegem foarte bine contradictiile care ne despart si nu ne facem iluzii ca acestea pot fi lasate prea usor in urma".

Reducerea armamentului este un subiect important, dar mai putin conflictual in relatiile bilaterale, oferind deci cea mai buna sansa de a obtine un progres. Tratatul pentru reducerea armamentului strategic Strategic Arms Reduction Treaty (START) din 1991 expira in decembrie, iar divergentele au tinut pe loc negocierile pentru un nou acord. Prihodko este de parere ca Medvedev si Obama vor face probabil o declaratie comuna care va ghida negocierile.

Afganistanul ar putea fi un alt subiect de consens, in care noua relatie bilaterala va putea da rezultate rapid. Rusia a permis tranzitul pe teritoriul sau de materiale non-militare ale NATO spre Afganistan, ceea ce completeaza in mod binevenit ruta de aprovizionare prin Pakistan. Insa Rusia a incurajat de asemenea inchiderea unei baze americane aeriene din Kirgizstan, ceea ce a fost perceput drept un semnal contrar declaratiilor de disponibilitate la cooperare.

Unii analisti de la Moscova au remarcat ca fostul presedinte Vladimir Putin, in prezent premier, care are o pozitie dura fata de Statele Unite si isi pastreaza inca destul de multa influenta in politica externa rusa, nu va fi prezent la intalnirea de la Londra. Medvedev a insistat intr-un interviu de la sfarsitul saptamanii ca el este presedintele, desi sondajele arata ca cei mai multi rusi in considera pe Putin adevaratul lider.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.