La mai putin de doua luni de la investitura, Barack Obama pleaca spre Europa. Prima escala: summitul dedicat crizei de la Londra. Asteptat cu interes, acest prim turneu al liderului american este disecat de presa, incepand cu noile strategii anuntate de Obama, pana la costurile deplasarii sale.

„Caravana” de care Barack Obama se va servi pe durata turneului sau european naste deja polemici, din cauza costurilor faraonice pe care le presupune: peste 21 de milioane de euro, adica aproximativ acelasi pret al apropiatului summit G20 de la Londra.

Staff-ul presedintelui american, care se va folosi de nu mai putin de 20 de avioane, este alcatuit din 500 de persoane, dintre care 200 sunt agenti secreti. Lor li se alatura diplomati, functionari de rang inalt, militari si o echipa de medici, care are in grija aparatele si accesoriile unui adevarat spital mobil.

La bordul unuia dintre avioane se afla si „The Beast” („Fiara”), limuzina blindata care il protejeaza pe Obama de orice tip de atac, prevazuta cu un birou de la care presedintele american isi poate exercita atributiile de comandant suprem al Fortelor armate.

Nici Prima Doamna a Americii nu s-a lasat mai prejos, desi „suita” ei este ceva mai modesta: opt persoane de incredere, printre care asistenta personala, atasatul de presa si garzile de corp.

Asteptari si pretentii

Anul trecut, pe vremea turneului pe care l-a facut in calitate de candidat la Casa Alba, europenii l-au perceput pe Obama ca o antiteza la « cow-boy »-ul George Bush. Acum, fostul senator de Illinois se intoarece pe Batranul Continent in calitate de lider al primei puteri mondiale.

Obama va folosi aceasta deplasare pentru a reda vigoare aliantelor traditionale ale Statelor Unite, in fata amenintarilor secolului XXI, dar si pentru a restabili leadership-ul tarii sale pe scena internationala, sustin analistii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.