Consulul Tiberiu Dinu, al carui nume a aparut in ancheta DGIPI si care a fost chemat pentru clarificari in tara, nu se va mai intoarce la Milano, fiind rechemat de la post pana la clarificarea situatiei.

Premierul Emil Boc i-a solicitat vineri ministrului de externe, Cristian Diaconescu, sa-l convoace luni, 30 martie, la o intalnire la Palatul Victoria, pe consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a clarifica situatia privind desfasuratorul telefonic invocat in cadrul anchetei de la DGIPI.

MAE a informat ca va da curs cererii premierului si ca il va chema pe Tiberiu Dinu in tara pentru a oferi clarificari. Sub acest demers de chemare la consultari este mascata, de fapt, rechemarea consulului in tara, au declarat pentru NewsIn surse diplomatice, care au adaugat ca neoficial acestuia nu ii va mai fi permis sa se intoarca la post.

Conform statului diplomatic, daca Tiberiu Dinu va fi pus sub urmarire penala, acesta va fi suspendat automat din functie. Ancheta trebuie facuta, insa, de autoritatile competente, si nu de MAE.

Si ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, ca ministerul nu face nicio ancheta cu privire la situatia consulului Romaniei la Milano si ca DNA nu a solicitat ministerului informatii.

Fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, ar fi pus la dispozitia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic si a facut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de amenintare unui membru al familiei, respectiv ministrului sanatatii, cumnatul lui Dinu. Prin obtinerea acestor informatii se urmarea sa fie inlaturat unul dintre angajatii consulatului, sustine DNA. In schimb, arata procurorii, Serban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.

DNA ii ancheteza pe fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, si pe omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru abuz in serviciu si, respectiv, trafic de influenta. Potrivit actelor de la dosar, din continutul convorbirilor telefonice si al celor purtate in mediul ambiental intre fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, Petru Pitcovici de la DGA, omul de afaceri Gabriel Popoviciu si Ion Motoc, ofiter de politie judiciara de la DNA, a rezultat intentia lor de a-l recompensa material pe Ion Motoc, urmand ca acesta sa determine, prin activitatea sa, emiterea unei solutii favorabile in dosarul lui Popoviciu privind terenurile din Baneasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.