Presedintele american Barack Obama a inceput joi un nou exercitiu de democratie de masa, raspunzand pe site-ul Casei Albe la intrebarile puse de zeci de mii de americani, transmite AFP.

Fireste, Obama nu a putut raspunde la toate cele 104.129 de intrebari puse de 92.925 de persoane in timpul primei "sedinte" publice online a unui presedinte american, care a putut fi urmarita in direct pe site-ul Casei Albe.

Obama a raspuns numai la cateva dintre ele, si anume la cele mai importante pentru public. Casa Alba le-a dat americanilor aproximativ 36 de ore pentru a pune intrebari si pentru a le vota pe cele mai importante. Peste trei milioane si jumatate de americani au votat.

Avand in vedere ca Statele Unite traverseaza cea mai grava recesiune dupa Marea Criza din anii '30 si pentru ca prioritatea administratiei sale este combaterea crizei, Obama nu a pus decat o conditie, ca intrebarile sa fie despre economie, relateaza NewsIn.

Intrebarile au fost, totusi, libere, a subliniat Casa Alba. Astfel, printre intrebarile cele mai frecvente a fost una care se refera la legalizarea marijuanei. Purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs, a sugerat ca un grup favorabil acestei legalizari si-a mobilizat membrii pentru a exploata forumul.

Chiar inainte ca un consilier al vicepresedintelui sa citeasca unele dintre cele mai votate intrebari, in prezenta lui Obama si a aproximativ 100 de americani, s-a si raspandit stirea ca legalizarea marijuanei este un subiect de interes pe site-ul Casei Albe.

"Nu stiu ce concluzie trebuie sa trag in legatura cu publicul online, dar aceasta intrebare a avut succes", a glumit Obama. "Raspunsul este: nu, nu cred ca (legalizarea - n.red.) este o buna strategie de crestere economica", a adaugat presedintele.

Pe un ton mai serios, Obama a declarat ca, daca ar fi facuta o clasificare a lucrurilor celor mai importante pentru americani, ar avea confirmarea ca acestia sunt ingrijorati de delocalizari, plata chiriilor, finantarea studiilor, subiecte care il intereseaza si pe presedinte.

El a raspuns grav, avertizandu-i pe americani ca inca nu s-a ajuns la limita pana la care poate creste nivelul somajului. El a anuntat ca va da dispozitii in favoarea industriei constructoare de masini, amenintata cu falimentul, si si-a aparat actiunile, intr-un moment delicat al presedintiei sale. Vorbind despre asigurarea medicala, el a invocat lupta pe care a dus-o mama sa, bolnava de cancer ovarian, pentru a-i fi acoperite cheltuielile medicale.

Prin conferinta online, Obama isi tine promisiunea de a deschide mai mult Casa Alba pentru cetatenii americani, urmand sa apeleze, in acest scop, la noile tehnologii, care l-au ajutat mult in campanie.

Asa cum presedintele Franklin Roosevelt incerca sa-i linisteasca pe americani prin discursuri transmise la radio, in timpul Marii Crize, Obama incearca sa castige sprijinul compatriotilor sai, intr-un moment in care guvernul sau a inceput sa combata criza economica pe toate fronturile.

Aceasta prima reuniune publica online a fost, potrivit presedintelui, o "experienta", iar purtatorul sau de cuvant a declarat ca ea se va repeta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.