Uniunea Europeana planuieste restrictii severe asupra experimentelor de laborator pe animale, care ar putea duce la intarzierea sau abandonarea cercetarii medicale privind afectiuni precum autismul, Parkinson, atacuri cerebrale sau SIDA.

O noua propunere legislativa formulata de Comisia Europeana si de Parlamentul European, ce restrictioneaza folosirea unor animale in testele de laborator, ar urma sa puna poveri birocratice pe umerii oamenilor de stiinta, fara a spori bunastarea animalelor, ba chiar marindu-le suferinta, au avertizat o serie de experti, informeaza “The Times”.

Regulamentul propus de cele doua institutii europene le interzice oamenilor de stiinta sa mai foloseasca primate neumane in cercetarea fundamentala, ce include experimente precum cele indreptate spre intelegerea modului de functionare a creierului sau a sistemului imunitar, scrie “The Guardian”. In schimb, maimutele vor fi folosite doar pentru experimente centrate pe boli “istovitoare sau care ameninta cu moartea”.

Intr-o declaratie pregatita pentru oficialii europeni, noua organizatii de cercetare - printre care Wellcome Trust sau Consiliul pentru Cercetare Medicala - si-au exprimat ingrijorarea privind noile propuneri. Ele au avertizat ca interdictia privind primatele va bloca gasirea unor tratamente mai eficiente pentru boli neurologice, precum Parkinson si Alzheimer, sau infectioase, cum ar fi SIDA si malaria, precum si pentru atacurile cerebrale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.