Autoritatile ucrainene examineaza posibilitatea de a reintroduce vizele pentru cetatenii europeni, o masura care i-ar afecta si pe romani, ca masura de reciprocitate, pentru ca Uniunea Europeana nu a raspuns apelurilor Kievului de a simplifica regimul vizelor pentru ucraineni.

"Europa nu a mai simplificat regimul vizelor pentru Ucraina, ceea ce indeamna Kievul la actiuni intense pentru apararea intereselor cetatenilor ucraineni", a declarat seful secretariatului prezidential, Viktor Baloga, citat de Ukrainka Pravda, citat RADOR.

Acesta a comentat negocierile care au avut loc in timpul vizitei presedintelui Viktor Iuscenko in Cehia, cand partea ucraineana nu a primit niciun raspuns pozitiv la cererea Kievului ca Uniunea Europeana sa simplifice regimul vizelor, potrivit serviciului de presa al presedintiei.

"Aproape orice ucrainean, care, in scopuri de afaceri sau turistice, vrea sa calatoreasa in Europa, poate povesti mizeriile indurate la obtinerea vizei. O asemenea atitudine este umilitoare si contravine flagrant spiritului intelegerilor dintre Kiev si Bruxelles", a subliniat Baloga, potrivit NewsIn.

"Partea ucraineana a atras nu o singura data atentia partenerilor europeni asupra faptului
ca ucrainenii inca se confrunta cu mari greutati la obtinerea vizei pentru Europa. Insa nu a avut loc nicio schimbare, ceea ce a fost confirmat si de pozitia Cehiei in acest sens",
a subliniat oficialul ucrainean.

Viktor Baloga declarase anterior ca exista posibilitatea ca Ucraina sa revizuiasca regimul vizelor cu Uniunea Europeana, pornind de la principiul de reciprocitate. Potrivit lui, "cele cateva zeci de milioane de hrivne obtinute de pe urma venirii in tara a turistilor din Europa nu pot constitui nici macar o minima compensatie pentru neplacerile imense pe care le suporta ucrainenii in timpul deplasarilor in tarile europene".

"In prezent, la indeplinirea ordinului lui Viktor Iuscenko, organele de stat ucrainene studiaza propunerile presedintelui. Una dintre acestea este reintroducerea vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene, urmand ca cei care vor dori sa viziteze Ucraina sa obtina vizele la punctele de trecere a frontierei de stat", a declarat Baloga.

"Prin aceasta trebuie sa se inteleaga foarte clar ca este vorba nu de revizuirea cursului de integrare a Ucrainei in Europa, ci de apararea intereselor nationale. Prin astfel de actiuni, Kievul doreste sa determine guvernele tarilor europene sa faca pasi de intampinare reali si nu doar declarativi", a adaugat Viktor Baloga.

Uniunea Europeana afirma ca a simplificat vizele pentru ucraineni de la inceputul anului trecut, dar Kievul afirma ca situatia s-a inrautatit de fapt de la extinderea spatiului Schengen, care presupune reguli si mai stricte pentru eliberarea vizelor, adauga Reuters.

Ucrainenii au nevoie de o multime de documente - certificat de nastere, declaratie de la angajator, extrase de cont pe mai multe luni si dovada faptului ca sunt proprietarii unei locuinte. Procedurile se simplica daca ucrainenii aleg sa calatoreasca prin intermediul agentiilor de turism, dar in acest fel si optiunile lor cu privire la destinatii, companii aeriene si hoteluri sunt mai limitate. In multe cazuri, cererile de viza ale femeilor tinere sunt respinse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.