Cele trei partide de orientare liberala cu sanse reale de a intra in Parlament in urma scrutinului din 5 aprilie sunt dispuse sa infiinteze o alianta postelectorala pentru a inlatura de la guvernare Partidul Comunistilor, aflat la putere de opt ani in R. Moldova.

Alianta Moldova Noastra (ANM), condusa de Serafim Urechean, a salutat "ascensiunea puternica a partidelor" pe care le considera parteneri politici, referindu-se cel mai probabil Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Partidul Liberal (PL), care, potrivit ultimului Barometrului de Opinie Publica, lansat marti, au acumulat 8,3% si respectiv 8,2% din optiunile electoratului si au sanse practic sigure de a intra in Parlament.

Intr-o declaratie, AMN arata ca sustine "ideea unui angajament comun privind crearea coalitiei democratice de guvernare, care sa fie anuntat inainte de ziua alegerilor pentru a spori determinarea alegatorilor si increderea comunitatii internationale si pentru a simplifica si a motiva votul electoratului democratic".

"Alianta Moldova Noastra considera necesara crearea unui pol al partidelor democratice, care va invinge polul din jurul clanului corupt al actualei guvernari comuniste. Metodele incorecte si inegale de lupta electorala, deformarea realitatii si a optiunilor populare, la care recurge puterea comunista, ne obliga sa acceleram solidarizarea fortelor din opozitie", se arata in declaratia AMN.
PLDM, la randul sau, saluta disponibilitatea Aliantei Moldova Noastra de a contribui la unificarea eforturilor opozitiei. "Ne exprimam convingerea ca PLDM, AMN si PL vor raspunde prompt asteptarilor electoratului de a demonta pentru totdeauna regimul comunist si a pune inceputurile unei guvernari democratice eficiente", arata PLDM intr-o declaratie.
Documentul reaminteste si faptul ca in mai 2008, PLDM a lansat oferta ca principalele partide de opozitie sa constituie Consiliul pentru Dialog si Cooperare, for care sa asigure consolidarea fortelor democratice in lupta lor cu regimul autoritar comunist. "PLDM isi reitereaza disponibilitatea de a intreprinde toate masurile in vederea consolidarii fortelor de opozitie si a intrarii Republicii Moldova in normalitate", mai arata declaratia PLDM.

Si Partidul Liberal declara ca este constient ca, dupa alegerile din 5 aprilie, va fi nevoie de o coalitie de guvernare, alcatuita din partidele ce vor intra in Parlament, cu exceptia Partidului Comunistilor. "PL va depune toate eforturile pentru formarea coalitiei democratice, in baza principiilor unei guvernari competente, oneste, realizate in interesul cetatenilor", se arata intr-o declaratie a partidului.

Partidul Liberal are convingerea ca viitoarea guvernare, gestionand corect bugetul de stat, nu numai ca va plati la timp salariile si pensiile, dar le va si stabili cel putin la nivelul cosului minim de consum, urmarind obiectivul de lichidare a saraciei, asa cum este prevazut in programul electoral al partidului. De asemenea, va fi asigurata stabilitatea politica interna, evolutia pasnica in solutionarea problemei transnistrene, aplicarea consecventa a valorilor si standardelor europene capabile sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana, edificarea unor relatii constructive cu statele vecine Romania si Ucraina, precum si cu Federatia Rusa.

Prin aceasta declaratie, PL raspunde la ceea ce califica drept o "campanie de dezinformare si manipulare la care recurge in ultimele saptamani PCRM pentru a se mentine cu orice pret la guvernare". "Comunistii incearca sa-i convinga pe cetateni ca partidele democratice nu sunt capabile de unitate si ca, dupa castigarea alegerilor de catre opozitie, oamenii nu vor mai primi salarii si pensii, iar in republica se va instaura haosul. PL respinge minciuna lansata de comunisti si de satelitii sai", conchide declaratia Partidului Liberal.

Alegerile parlamentare vor avea loc in Republica Moldova la 5 aprilie, in cursa inscriindu-se 21 de concurenti - 15 partide si sase candidati independenti. Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele preelectorale sunt interzise.

Cu doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, Barometrul de Opinie Publica a creditat Partidul Comunistilor cu 36,2% din optiunile electoratului, in conditiile in care peste 33% dintre cei intervievati pentru sondaj au declarat ca nu stiu, nu vor sa raspunda sau nu vor paticipa la vot.

PLDM, PL si AMN - trei partide necomuniste de orientare liberala - au si ele sanse de a depasi pragul electoral de 6%. Surpriza sondajului a fost cresterea spectaculoasa si plasarea pe locul doi, cu 8,3%, a PLDM, lansat in urma cu un an si jumatate de politicianul de 39 de ani Vladimir Filat. Pe locul trei in sondaj este PL, a carui lista este condusa de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. AMN, condusa de Serafim Urechean, este in scadere si a ajuns sub pragul electoral de 6%, acumuland 5,4% din intentiile de vot. Avand in vedere insa marja de eroare de plus sau minus 2,8%, procentul mare de indecisi care constituie in mare parte electoratul necomunist ce oscileaza intre cele trei formatiuni liberale, dar si faptul ca AMN are multi primari in localitatile Republicii Moldova, expertii electorali crediteaza si aceasta formatiune cu sanse bune de a ajunge in urmatorul Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.