Marea Britanie si-a revizuit strategia de securitate nationala, avertizand ca a crescut riscul producerii unor atacuri teroriste cu arme chimice, biologice sau radiologice si identificand al-Qaida din Pakistan drept una dintre cele mai mari amenintari, relateaza Reuters.

Guvernul premierului Gordon Brown a afirmat ca noua sa politica de contraterorism se va concentra pe impiedicarea radicalizarii tinerilor musulmani de catre islamistii violenti si va implica populatia in combaterea amenintarii.

"Trebuie sa ne ocupam de cauzele terorismului, Trebuie sa intervenim devreme, pentru a impiedica oamenii sa sustina extremismul violent sau terorismul",
a explicat ministrul de interne Jacqui Smith pentru postul de radio BBC, citat de NewsIn.

Marea Britanie a fost vizata de militantii islamisti de cand s-a alaturat Statelor Unite in Irak si Afganistan, dupa atentatele din 11 septembrie 2001. In 2005, o serie de atentate sinucigase produse la Londra s-au soldat cu moartea a 52 de persoane.

Intre 2001 si 2008, peste 200 de persoane au fost condamnate in Marea Britanie pentru infractiuni legate de terorism, iar nivelul amenintarii nationale este "sever", adica un atac este foarte posibil.
Noua strategie de securitate actualizeaza o politica din 2003, bazata pe principiul prevenirii, urmaririi, apararii si pregatirii.

Marea Britanie are, probabil, cele mai multe si mai bine echipate celule al-Qaida din Europa, potrivit noului plan, care avertizeaza ca exista posibilitatea ca speranta militantilor de a folosi arme chimice, biologice si chiar nucleare sa devina realitate. "Tehnologia in schimbare, precum si furtul si traficul cu materiale chimice, biologice, radiologice, nucleare si explozive fac aceasta aspiratie mai realista in prezent", potrivit documentului.

Strategia subliniaza amenintari provenind din mai multe surse, dar ministrii si oficialii britanici afirma ca militantii din Pakistan reprezinta cea mai mare sursa de ingrijorare, un punct de vedere impartasit si de administratia americana. Serviciile de securitate britanice afirma ca au identificat legaturi cu Pakistanul in aproape toate cele 12 comploturi teroriste majore dejucate dupa 2001, dar si in cazul atentatelor din 2005. La randul sau, premierul Gordon Brown a avertizat duminica despre un "nucleu al-Qaida" in nordul Pakistanului.

Citand surse sub acoperirea anonimatului, Sky News a afirmat marti ca serviciile secrete pakistaneze au identificat peste 20 de britanici care au fost antrenati in tabere teroriste din Pakistan si care s-au intors in Marea Britanie, unde reprezinta un risc pentru securitate.

Desi Guvernul va cheltui circa 3,5 miliarde de lire sterline pe an pentru contraterorism, pana in 2011, Smith a subliniat ca tara nu se poate baza numai pe serviciile de securitate. Circa 60.000 de britanici de rand, de la gardieni pana la manageri de magazine, sunt antrenati in prezent pentru a face fata unor incidente si pentru a repera potentiali suspecti in locuri aglomerate, de exemplu centre comerciale.

Smith a afirmat ca autoritatile se vor concentra si pe incurajarea comunitatilor sa ii "confrunte" pe cei care au pareri extremiste, dar ale caror mesaje nu incalca legea privind incitarea la violenta. "Ar trebui sa raspundem, ar trebui sa le explicam clar ca aceste lucruri sunt inacceptabile"; a spus ea.

Consiliul musulman din Marea Britanie a anuntat ca 200 de lideri religiosi si nu numai au calificat noua strategie drept contraproductiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.