Opozitia din R. Moldova se teme ca alegerile legislative din 5 aprilie vor fi fraudate de comunistii aflati la putere si spera ca formatiunile politice din Romania vor trimite observatori si vor sensibiliza mediile politice din Europa, declara intr-un interviu pentru "22" politicianul Oleg Serebrian.

Parlamentarul moldovean Oleg Serebrian, prim-vicepresedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), considera ca puterea de la Chisinau a manipulat deja alegerile legislative din 5 aprilie si a prezentat implicatiile pe care o astfel de evolutie a faptelor ar avea-o asupra viitorului R. Moldova, relateaza NewsIn.

"Avem sentimentul ca puterea, prin intermediul unor ONG-uri aservite discret structurilor noastre de securitate, incearca deja sa acrediteze cumva ideea ca Partidul Comunistilor a si castigat alegerile. Suntem siguri ca va fi organizat un exit-poll de catre vreo institutie care ar putea fi oarecum sub controlul puterii. Si acest exit-poll o sa prezinte o 'realitate' care ar fi convenabila partidului de guvernamant", a declarat politicianul de la Chisinau in interviul pentru revista 22.

Serebrian a spus ca nici macar nu se stie inca cine va realiza sondajul de la iesirea de la urne. "CEC (Comitetul Electoral Central) a spus ca va da el cuiva aprobare de a face un exit-poll. Asta inseamna ca nu oricine poate face un exit-poll. Este foarte straniu cum de are CEC dreptul de monopol asupra exit-poll.... In mod firesc, intr-o campanie electorala pot fi 2-3 exit-poll-uri. Nimeni nu interzice acest lucru", a explicat Serebrian.

In consecinta, avand in vedere lipsa de transparenta a procesului electoral, exista, potrivit lui Serebrian, riscul ca oamenii sa iasa in strada si ca partidele politice sa nu recunoasca rezultatele alegerilor. "Mai multe formatiuni, asa cum v-am spus, vorbesc despre faptul ca alegerile sunt deja fraudate. Si au inceput discutii intre liderii principalelor formatiuni politice despre modalitatea de a reactiona in comun in cazul in care alegerile vor fi fraudate. Ne dam foarte bine seama ca evenimentele care s-ar putea produce in Chisinau, pe 6 aprilie, au loc pe un fundal nu prea prielnic pentru Republica Moldova", a spus Oleg Serebrian.

"Atentia prietenilor nostri europeni este acum concentrata pe criza economica. Nimeni nu-si doreste o criza politica in Republica Moldova. Probabil ca si comunistii stiu asta si de accea merg atat de departe. Ei stiu ca reactia Occidentului ar putea sa fie minora. Nu se va intampla ceea ce a fost la Kiev sau Tbilisi, altadata", a adaugat el.

Cu toate ca este constienta de faptul ca in Romania partidele vor fi preocupate de alegerile europarlamentare, opozitia de la Chisinau isi pune speranta in faptul ca "partidele politice din Romania vor trimite observatori, vor fi alaturi de partidele politice surori din Republica Moldova".

Intrebat daca PDM, partid afiliat socialistilor europeni, a primit vreun sprijin din partea PSD-ului din Romania, Serebrian a aratat ca a fost vorba "de un sprijin moral si psihologic".

"Poate ca nici noi nu am fost foarte insistenti. Totusi, i-am rugat pe colegii de la PSD sa ne ajute mai ales in ceea ce priveste campania de observare a alegerilor in ziua de 5 aprilie, in ziua scrutinului electoral. Poate organizatia de tineret a PSD va trimite un numar mai mare de observatori. Observatorii din Romania au un avantaj in raport cu observatorii din alte tari ale Uniunii Europene, pentru ca vorbesc limba. Au si o sensibilitate mai mare fata de ce se intampla in Republica Moldova decat observatori veniti din Belgia sau din Polonia. Asta ar fi un ajutor deja substantial", a subliniat politicianul moldovean.

"Ne-ar fi de mare ajutor ca presa din Romania sa fie mai sensibila la ceea ce se intampla in Republica Moldova si sa anunte si opinia publica despre modul in care decurge aceasta campanie electorala. In fine, am mai putea fi ajutati si daca partidele politice din Romania, oricare, de la PSD, PD-L sau PNL, care au, fara indoiala, relatii cu alte formatiuni din Europa, ar face efortul de a sensibiliza si alte partide politice importante din Europa despre ceea ce se intampla in Republica Moldova. La randul lor, aceste partide ar putea sensibiliza conducerile din tarile lor, pentru ca acestea sa acorde macar putina atentie evenimentelor care se produc intr-o tara aflata la frontiera Uniunii Europene", a completat Serebrian.

Oleg Serebrian a vorbit si despre informatia vehiculata conform careia PD-L si formatiunea prorusa Uniunea Centrista din Moldova (UCM) ar putea incheia un parteneriat. "Recent, fostul premier, Tarlev, liderul unei formatiuni politice proruse, Uniunea Centrista din Moldova, anunta la Chisinau ca primul-ministru Boc e dispus sa realizeze un parteneriat intre PD-L si UCM", a spus Serebrian, care s-a aratat sceptic in legatura cu aceasta posibilitate. "Ar fi interesant sa vedem si ce spunem dl. Emil Boc despre acest parteneriat, pentru ca s-ar putea sa fi fost pur si simplu o discutie dintre Tarlev si Boc, dupa care acesta sa fi anuntat: da, suntem deschisi sa colaboram cu o formatiune politica din Republica Moldova. Cred ca Tarlev incearca sa speculeze mai curand imaginea PD-L in favoarea lui in Republica Moldova, desi partidul lui este un partid prorus. El, mai curand, merge pe ideea parteneriatului cu partide politice din Federatia Rusa", a argumentat Serebrian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.