Presedintele Barack Obama a aparut joi seara la emisiunea lui Jay Leno, adaptandu-si tonul de la gluma la serios, in functie de subiectele abordate de celebrul realizator al show-ului, cunoscut pentru ironiile sale acide.

In prima aparitie a unui presedinte american in exercitiu in emisiunea "The Tonight Show with Jay Leno", Obama a vorbit despre planurile sale economice si si-a exprimat sustinerea ferma fata de secretarul trezoreriei, Timothy Geithner, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Purtand o cravata rosie si o insigna cu drapelul american, presedintele a marturisit ca a fost socat cand a aflat ca societatea de asigurari AIG a platit prime uriase unor angajati, dupa ce a fost nevoita sa apeleze la stat pentru a se salva. Insa presedintele a renuntat destul de rapid la subiectele serioase si a inceput sa discute despre viata familiei la Casa Alba, confirmand ca ea va avea un caine, care va sosi dupa turneul sau in Europa, la inceputul lunii aprilie.

"Cand ne vom intoarce, catelul va fi acolo", a spus Obama, care a adaugat ca fetele sale, Sasha si Malia, nu sunt singurele care asteapta cu nerabdare sosirea noului locatar. "Oamenii spun ca, daca vrei un prieten in Washington, trebuie sa-ti iei un caine", a glumit presedintele.

Pe un ton serios, Obama a subliniat faptul ca multi subestimeaza numarul mare de probleme cu care se confrunta secretarul trezoreriei, afectat de scandalul bonusurilor de la AIG. "Acest om nu se confrunta doar cu o criza a bancilor. Are pe cap cea mai grava recesiune de la cea din anii '30. Are o industrie auto in pragul colapsului. Cred ca face o treaba fantastica", a subliniat Obama. Presedintele a reiterat necesitatea salvarii companiei AIG si a spus ca administratia sa depune eforturi pentru a obtine inapoi banii reprezentati de prime. "Primele de la AIG constituie o problema, dar problema mai mare este ca trebuie sa facem oamenii sa inteleaga ca ce e de ajuns, e de ajuns", a explicat liderul de la Casa Alba.

Republicanii au reactionat imediat, reprosandu-i lui Obama ca si-a facut timp sa apara la TV si sa glumeasca, in pofida scandalului legat de AIG si a recesiunii care se agraveaza. "Ne confruntam cu o criza, intr-adevar. Presedintele are dreptate. El se duce la Los Angeles in seara aceasta la emisiunea lui Jay Leno", a declarat senatorul republican John Kyl.

In privinta vietii la Casa Alba, Obama a spus ca a cumparat un cos de baschet pentru terenul de sport, dar ca, in acelasi timp, exerseaza si bowlingul. Intrebat de Leno daca cei care joaca baschet cu el il lasa sa castige pentru ca este presedinte, Obama a replicat: "Nu vad de ce ar face asa ceva, poate doar pentru ca tipi inarmati de la Secret Service sunt in jur...".

Obama a recunoscut ca ii place sa zboare cu Air Force One. "Este destul de tare, dar fetele mele nu sunt impresionate", a spus el.

"Oamenii gasesc uimitor ca presedintele si-a facut timp sa plece din Washington si sa vina in California", a spus Leno, inainte ca Obama sa apara in studio. "Dar, stiti ceva, asta se intampla des cu cei ai caror soacre tocmai s-au mutat cu ei", a adaugat Leno.

Leno a glumit si pe seama vicepresedintelui Joe Biden. "Ar fi trebuit sa-l avem aici si pe vicepresedintele Joe Biden, sa spuna cateva cuvinte, dar, dupa cum stiti, emisiunea are doar o ora", a spus Leno, glumind pe seama obiceiului lui Biden de a vorbi mult.

Obama a facut insa si o gafa joi, o gluma considerata insultatoare la adresa persoanelor cu handicap. Intrebat despre pista de bowling de la Casa Alba, presedintele a spus ca a incercat-o si a realizat un scor de 129 de puncte. "Este foarte bine, domnule presedinte", a comentat cu sarcasm Jay Leno. "A fost ca la Jocurile Paralimpice sau asa ceva", a replicat Obama, stiind ca scorul maxim este de 300 de puncte.

Casa Alba a reactionat imediat. "Glumind, presedinte a facut o remarca dezinvolta despre jocul sau de bowling, fara nicio intentie de a denigra Jocurile Paralimpice", a spus purtatorul de cuvant Bill Burton.
Obama "crede ca Jocurile Paralimpice constituie un program uimitor, care ofera o oportunitate de a straluci persoanelor infirme din intreaga lume", a subliniat Burton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.