Un cersetor bulgar din Roma a decis sa isi scrie nationalitatea pe o pancarta pe care si-a pus-o la gat, pentru ca italienii nu le dau de pomana romanilor, relateaza cotidianul La Repubblica.

"Daca cineva crede ca sunt roman nu imi da de pomana", spune barbatul, precizand ca astfel soferii din zona in care cerseste el sunt siguri ca el nu are nimic in comun cu romanii.

Trecatorii si soferii ii arunca din cand in cand cateva monezi, mai interesati de pancarta din jurul gatului decat de cetatenia barbatului, relateaza NewsIn.

Imbracat in pantaloni largi, geaca albastra, cu trei numere mare, si cu fes de lana, "bulgarul" se apropie discret de ferestrele masinilor oprite la semafor si asteapta pomana. Pancarta sa este alba, plastifiata si scrisa la calculator, nu de mana si din carton maro, asa cum au in general cersetorii.

Intrebat de ce a ales sa scrie ca este bulgar si nu lucruri ca "Mi-e foame" sau "Am o familie de intretinut", ca toti cersetorii, barbatul raspunde, cu un accent est-european puternic: "Pentru noi, cei care provenim din aceste zone, este foarte greu acum in Italia si in special la Roma". "Cred ca suntem toti din Romania, ca suntem toti infractori si ne trateaza in consecinta. Ne spun violatori si sa plecam acasa. Dar multi dintre noi se afla aici pentru a cauta un loc de munca cinstit si, daca nu gasesc imedat, cersesc, asa cum fac eu. Nu am nimic impotriva romanilor, dar trebuie sa supravietuiesc", explica el.

"Este trist ca cineva trebuie sa spuna clar ce nationalitate are pentru a primi de pomana. Saracia nu are culoare sau tara", adauga barbatul.

In ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si a presei din Italia, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.