Dramaturgul german Tankred Dorst a primit, la Strasbourg, una dintre cele mai semnificative distinctii literare, Premiul European pentru Literatura, in semn de recunoastere a intregii sale opere literare, potrivit organizatorilor.
Dramaturg, regizor, romancier si poet, Tankred Dorst se numara printre cei mai cunoscuti autori germani. Este laureat al premiilor Gerhard Hauptmann (1964), Georg Büchner (1990), E.T.A. Hoffmann (1996) si Max Frisch (1998), iar opera sa a fost reunita, in opt volume, la editura Suhrkamp, informeaza NewsIn.

Nascut in 1925 in satul Oberlind, Tankred Dorst a fost trimis, la varsta de 16 ani, timp de trei zile, intr-un stagiu de instructie la tinerii hitleristi, pentru ca ar fi citit in timpul garzii. In 1943, a fost incorporat in Servicul de munca obligatorie, unde a ramas timp de o luna, inainte de a fi luat pizonier si incarcerat in Marea Britanie si apoi in SUA. La 25 de ani si-a inceput studiile superioare in literatura germana, istoria artei si arta dramatica, iar in 1953 a fondat teatrul de marionete Das kleine Spiel.

Opera sa majora, "Merlin oder das Wüste Land" ("Merlin sau Terra devastata"), a aparut in 1981, la Schauspielhaus din Düsseldorf. Piesa ampla, cu 90 de roluri, care descrie "o istorie a timpului nostru: esecul utopiilor, "Merlin oder das Wüste Land" a fost comparata de critici cu "Faust" al lui Goethe. "Teatrul este o afirmare. Afirmam prin el ca lumea este un pamant devastat", marturiseste Tankred Dorst.

Din 1971, multe dintre dramele lui Dorst au fost scrise impreuna cu partenera sa de viata de mai bine de 20 de ani, Ursula Ehler. Tankred Dorst traieste si scrie, in prezent, la Munchen.

"In ultimele decenii, nicun alt autor dramatic german nu s-a jucat cu atatea tonalitati, pe un asemenea registru, atat de amplu: sentimental, franc, sensibil, umoristic, ironic, sarcastic, cinic, vulgar, trivial si mereu clar ca ziua", il descrie criticul de teatru Georg Hensel.

Premiul European pentru Literatura, aflat sub patronajul Secretariatului General al Consiliului Europei, recompenseaza un scriitor de talie internationala pentru ansamblul operei sale. Premiul este decernat de juriile marilor Premii Literare de la Strasbourg, simultan cu Premiul Literaturii Francofone Jean Arp si Premiul Patrimoniului Nathan Katz. Poeta luxemburgheza Anise Koltz a fost desemnata cel mai bun autor francofon al anului 2009, iar premiul Patrimoniului a fost decernat lui Gustave Stoskopf.

In 2008, Premiul European pentru Literatura a revenit polonezului Tadeusz Rozewicz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.