Lansarea satelitului european de studiere a campului gravitational terestru, GOCE, a fost confirmata pentru marti, 17 martie, la 16.21, ora Romaniei, dupa ce problema care a impiedicat lansarea de luni a fost identificata si rezolvata, anunta Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Lansarea va fi difuzata in direct pe pagina de internet a agentiei. Cercetatorii au oprit luni procedura de lansare dupa o problema tehnica ce nu a permis decolarea.

GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) urmeaza sa fie lansat de la cosmodromul Plesetk din nordul Rusiei, informeaza site-ul Agentiei Spatiale Europene.

GOCE este prima misiune a ESA de explorare a planetei si va cartografia in detaliu variatiile campului gravitational, satelitul urmand sa fie plasat la o altitudine mica de vehiculul rusesc Rokot. Rezultatul va fi un model gravitational unic al planetei, foarte important pentru acuratetea masurarii circulatiei oceanice si a schimbarilor nivelului marii, amandoua afectate de schimbarea climatica.

Informatiile obtinute de GOCE sunt foarte necesare si pentru a intelege mai multe despre procesele care au loc in interiorul planetei si pentru aplicatii practice in geodezie.

Rezultatele practice ale informatiilor obtinute prin GOCE vor contribui la imbunatatirea modelelor climatice, dar si a cunostintelor despre miscarile tectonice si cutremure, aducand informatii noi despre distribuirea magmei sub vulcani. In combinatie cu alte informatii, datele culese de GOCE vor ameliora estimarile legate de grosimea si masa calotei glaciare.

GOCE este echipat cu un gradiometru pentru cartografierea campului gravitational al planetei, un receptor GPS care va permite satelitului sa isi "cunoasca" pozitia in orice moment, acest lucru fiind important la cartografiere, si un retroreflector laser.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.