Procesul austriacului Josef Fritzl, care a recunoscut ca a violat-o si sechestrat-o timp de 24 de ani pe fiica sa Elisabeth in pivnita casei lor din Amstetten, continua astazi prin difuzarea unei marturii inregistrate a victimei

Cei trei judecatori, avocatul acuzatului, Rudolf Mayer, doua dintre victime si cei opt jurati au ajuns la tribunal cu putin inainte de ora locala 9.00 (10.00 ora Romaniei), inconjurati de fortele de politie.

Josef Fritzl a pledat luni vinovat de incest, viol si sechestrare, dar nevinovat in legatura cu moartea unuia dintre cei sapte copii nascuti in urma incestului si pentru sclavie.

El va privi in timpul procesului fragmente din inregistrarea depozitiei fiicei sale, filmata timp de 11 ore. Aceasta vizionare, in care victima isi povesteste "martiriul inimaginabil" la care a supus-o tatal sau, care o folosea "ca pe o jucarie", potrivit procurorului Christine Burkheiser, se va incheia miercuri sau joi.

Avocatul acuzatului, Rudolf Mayer, a declarat inainte de inceperea audierii ca "Josef Fritzl a spus deja totul", sugerand ca acesta nu va interveni in dezbateri.

Dupa prezentarea celor 27 de pagini ale actului de acuzare, luni, Fritzl a negat ca ar avea vreo responsabilitate in decesul din 1996 al unuia dintre bebelusii fiicei sale, la putin timp dupa nastere, deces intervenit pentru ca Fritzl ar fi refuzat sa il duca la un spital. Acuzatia de crima este pasibila de inchisoare pe viata in Austria.

Fritzl a respins si acuzatia de sclavie, pasibila de 10-20 de ani de inchisoare si judecata pentru prima data in Austria. Cumulul pedepselor nu este prevazut de Codul Penal austriac, care retine doar pedeapsa cea mai mare.

Inregistrarea video a marturiei lui Elisabeth va fi singura de care vor dispune juratii din partea victimelor, pentru a-si forma o opinie privind vinovatia sau nevinovatia acuzatului. Ceilalti membri ai familiei Fritzl, inclusiv sotia sa, au refuzat sa depuna marturie.

Potrivit purtatorului de cuvant al tribunalului, Franz Cutka, in a doua zi a procesului ar putea fi prezentata si expertiza psihiatrica, care conchide responsabilitatea penala a acuzatului, subliniind ca acesta sufera de tulburari de personalitate, potrivit unor fragmente din raport obtinute de presa. Aceste concluzii ar putea juca un rol-cheie in verdictul final, asteptat pentru vineri, 20 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.