Politia ungara a retinut 16 protestatari antiguvernamentali la Budapesta, pentru ca acestia incercau sa perturbe celebrarea zilei Ungariei

Sentimentele antiguvernamentale s-au intensificat in Ungaria, unde somajul este in crestere din cauza crizei economice si multi acuza guvernul lui Ferenc Gyurcsany ca nu ia suficiente masuri.

Celebrarile de duminica au atras circa 1.000 de protestatari in centrul capitalei, unde primarul liberal Gabor Demszky sustinea un discurs. Au izbucnit ciocniri si sase persoane au fost retinute.

"Au perturbat celebrarea strigand si s-au inregistrat si unele ciocniri", potrivit unui purtator de cuvant al politiei, citeaza NewsIn.

Politia a arestat alti zece protestatari in incidente separate si a interzis trei demonstratii planuite de grupuri antiguvernamentale radicale pentru duminica seara.

Un alt protest din Budapesta, organizat de principalul partid de opozitie Fidesz, a atras mii de oameni, dar nu s-au inregistrat incidente.

Ungaria este una dintre tarile europene cele mai afectate de criza economica si a fost nevoita sa ceara un imprumut de 25,1 miliarde de dolari de la FMI.

Tot duminica, sustinatorii organizatiei de extrema-dreapta Garda ungara s-au strans in Budapesta pentru primirea a 600 de noi membri. Lansata in 2007, Garda spune ca este un grup civic care sprijina cultura si valorile nationale ungare. Sustinuta de partidul de extrema-dreapta Jobbik, ea are mai mult de 2.000 de membri si a organizat pana acum mai multe marsuri impotriva rromilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.