Seful comisiei parlamentare pentru securitate interna si ordine publica din Bulgaria, Mincio Spasov, a declarat sambata ca Ministerul bulgar de Interne are prea multi angajati, aratand ca numarul acestora este de doua ori mai mare decat cel al institutiei similare din Romania, transmite FOCUS.

La o dezbatere organizata in orasul Varna, Spasov a fost intrebat daca cei 63.000 de angajati ai Ministerului bulgar de Interne nu sunt cumva prea multi. Spasov a raspuns aratand ca angajatii Ministerului bulgar de Interne sunt de trei ori mai multi decat in Cehia si de doua ori mai multi decat in Romania. Acesta a adaugat ca 63.000 de angajati sunt politisti, iar restul lucreaza in administratie.

Bulgaria are o populatie de circa sapte milioane de locuitori, in timp ce populatia Romaniei este de aproape trei ori mai mare.

Spasov, membru al Miscarii Nationale pentru Stabilitate si Prosperitate (formatiune de centru a fostului rege al Bulgariei Simeon al II-lea), a spus ca partidul sau isi mentine pozitia potrivit careia trebuie reduse 55% din posturile din administratie, pentru a fi posibila o crestere cu 50% a salariilor.

Guvernul bulgar a renuntat recent la un plan de majorare a salariilor din sectorul public incepand din luna iulie, din cauza altor cheltuieli anticriza planificate. Bulgaria a decis anul trecut sa majoreze salariile functionarilor publici cu 10%, de la 1 iulie, dar scaderea drastica a activitatii economice si a investitiilor straine a fortat cabinetul sa reanalizeze planurile de cheltuieli.

Presa locala a relatat ca ministrul administratiei de stat, Nikolai Vasilev, a afirmat ca salariile ar putea fi majorate doar dupa ce cabinetul condus de socialisti va vedea cum vor evolua in urmatoarele luni incasarile bugetare.

In ceea ce priveste propunerea ca structurile Ministerului de Interne sa depinda de consiliile municipale, deputatul Mincio Spasov s-a declarat impotriva, argumentand ca e greu de crezut ca in acest fel va fi descurajata coruptia, intrucat exista coruptie in randul consiliilor municipale insesi. Mai mult, securitatea nationala reprezinta o prioritate nationala, a adaugat parlamentarul.

In Romania, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat vineri ca a redus numarul angajatilor din aparatul central al institutiei cu 719 posturi, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din numarul total al angajatilor, posturile fiind transferate la structurile operative. Functiile de conducere au fost reduse cu 35 %, potrivit reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor, iar din cele 22 de directii generale aflate in componenta aparatului central al Ministerului Administratiei si Internelor au ramas numai opt, celelalte fiind comasate sau transformate in directii cu rang inferior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.