Rezultatul de marti al alegerilor prezidentiale din Ungaria, in urma caruia parlamentul l-a desemnat ca sef de stat pe candidatul opozitiei de drepta, Laszlo Solyom, a creat o criza majora in cadrul coalitiei socialist-liberale la putere, care trebuie sa gaseasca solutii de supravietuire inainte de alegerile generale de anul viitor. "Rezultatul prezidentialelor deschide o criza politica in sinul coalitiei si poate conduce la alegeri anticipate", a estimat analistul politic Andras Giro-Szasz, la o zi dupa alegerea lui Laszlo Solyom, sustinut de principalul partid de opozitie, FIDESZ.

In cadrul celui de-al treilea tur de scrutin, Laszlo Sloyom, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a obtinut 185 de voturi, in timp ce principalul sau rival, Katalin Szili, sustinuta de Partidul Socialist (MSZP), nu a obtinut decit 182 de voturi. "Chiar daca Laszlo Slyom este acceptabil pentru socialisti, premierul Ferenc Gyurcsany a iesit slabit din aceasta batalie", apreciaza analistul ungar. Potrivit acestuia, "seful guvernului a suferit doua infringeri: prima in sinul propriului partid, unde nu a izbutit sa-si impuna candidatul favorit, iar a doua in parlament, unde nu a reusit sa reuneasca majoritatea voturilor pentru candidatul acestuia".

Liberalii, acuzati de tradare. Micul Partid Liberal (SZDSZ), cu care Gyurcsany guverneaza, s-a abtinut de la vot in toate cele trei tururi de scrutin, asigurind de facto infringerea lui Katalin Szili, una dintre cele mai populare femei de pe scena politica ungara. Desi a declarat ca va continua sa guverneze cu liberalii, premierul a convocat pentru simbata un congres extraordinar al partidului sau pentru a "evalua situatia actuala si consecintele asupra viitorului coalitiei".

Presedintele Partidului Socialist, Istvan Hiller, a recunoscut ca "tensiunea este aproape tangibila intre cele doua partide ale coalitiei". Fostul premier socialist Gyula Horn, care are inca o influenta mare in cadrul formatiunii sale, a lasat la rindul lui sa se inteleaga ca "va fi extrem de dificil sa se guverneze alaturi de liberali dupa aceasta infringere".

Noul presedinte, un umanist conservator

Laszlo Solyom, in virsta de 63 de ani, este un jurist cu renume international, dar si un cunoscut umanist, el militind pentru abolirea pedepsei cu moartea in perioada in care s-a aflat la conducerea Curtii Constitutionale de la Budapesta, in perioada 1990-1998. Apreciat drept o puternica personalitate independenta, Laszlo Solyom ar putea incerca, potrivit analistilor, sa creasca rolul presedintelui, in prezent doar unul protocolar in Ungaria.

Membru fondator al Forumului Democratic (MDF, conservator), care a cistigat primele alegeri libere din Ungaria, din 1990, Laszlo Solyom a parasit aceasta formatiune politica o data cu numirea sa in fruntea Curtii Constitutionale. Inalt, zvelt, cu ochi albastri patrunzatori si par grizonat, calm si modest, asa ar putea suna o scurta caracterizare a lui Laszlo Solyom. El s-a nascut la 3 ianuarie 1942, la Pecs, in sudul tarii. Vorbeste germana, franceza si engleza si este autor al mai multor lucrari si publicatii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.