Administratia Obama a anuntat ca renunta la formularea "inamic combatant" pentru justificarea mentinerii in detentie a persoanelor suspectate de terorism la Guantanamo, a informat vineri Departamentul Justitiei

Termenul "inamic conbatant", concept al administratiei Bush pentru desemnarea persoanelor care au "sustinut" sau "participat" la acte teroriste, a justificat pana acum mentinerea in detentie pe termen nelimitat a persoanelor de la Guantanamo fara inculpare, uneori timp de sapte ani.

Departamentul a spus ca a prezentat unui tribunal federal o noua regula ce justifica detentia acestor persoane. Definitia "nu include expresia 'inamic combatant' si definirea unui suspect de terorism se va baza pe legile internationale", potrivit unui comunicat. Acest lucru imnplica faptul ca vor fi mentinuti in detentie doar cei "care au acordat o sustinere importanta retelei al-Qaida sau talibanilor", citeaza NewsIn.

"Noile norme se vor baza pe dreptul international legat de razboi si vor stipula clar ca guvernul nu are autoritatea de a mentine in detentie aceste persoane pentru acordarea de sustinere minora sau nedovedita pentru al-Qaida si talibani", potrivit comunicatului.

Inchisoarea de la Guantanamo a fost deschisa dupa atentatele din 11 septembrie 2001. De la inceputul mandatului sau, in ianuarie, Barack Obama a decretat inchiderea inchisorii intr-un an, marcand distantarea de politicile controversate ale administratiei Bush in razboiul impotriva terorismului.

Daniel Fried, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene, va avea ca misiune sa convinga statele europene si din alte regiuni sa primeasca prizonieri de la Guantanamo care nu pot fi trimisi in tarile lor, pentru ca ar fi persecutati.

"Retragand termenul 'inamic conbatant', administratia Obama a facut un pas inainte pentru clarificarea pozitiei sale pe tema prizonierilor de la Guantanamo", a spous Amnesty International. "Inca o data, administratia Obama a facut jumatate de pas in directia buna", a spus Anthony Romero, directorul organizatiei americane ACLU.

Directoarea programului "terorism si contraterorism" din Human Rights Watch, Joanne Mariner, a declarat la randul sau: "Pozitia administratiei Obama pe tema prizonierilor de la Guantanamo este de fapt cea a lui Bush, dar sub un alt nume".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.