Dintre cele 73 de femei din topul miliardarilor lansat de revista americana Forbes, celebra prezentatoare americana Oprah Winfrey pare sa fie singura a carei avere nu a scazut in 2008, din cauza crizei financiare, asa cum s-a intamplat cu averile celor mai multi miliardarilor din clasament.
Dintre femeile miliardare, cateva au fost in atentia presei si a publicului anul trecut, desi multe dintre ele nu si-au dorit publicitate. In Germania, mostenitoarea BMW, Susanne Klatten, a fost prezenta in ziare fara voia sa cu o poveste de dragoste transformata in scandal sexual. Frantuzoaica Liliane Bettencourt nu mai vorbeste cu fiica sa, deoarece aceasta a acuzat-o ca isi risipeste averea cu un barbat mai tanar. In SUA, Oprah Winfrey a tinut din nou prima pagina a ziarelor cu batalia nesfarsita pe care o duce cu kilogramele in plus.

Desi poate nu au vieti perfecte, cateva dintre cele 73 de femei din topul Forbes al miliardarilor de anul acesta au calitati demne de admirat, cateva dintre ele ajungand in top doar datorita muncii lor si nu prin mosteniri. Cea mai faimoasa dintre ele este Oprah Winfrey, al carui statut in ochii publicului continua sa creasca, in timp ce orice obiect care ii poarta numele se transforma in bani. Potrivit unui studiu facut de doi profesori de economie de la Universitatea din Maryland, Winfrey i-a adus lui Barack Obama un milion de voturi la alegerile din 2008. Cu o avere egala cu cea de anul trecut, 2,7 miliarde de dolari, Oprah continua sa dea bani programelor filantropice, iar generozitatea sa a adus-o recent in topul Forbes al celor mai generoase celebritati americane.

Fosta sefa a eBay, Meg Whitman, a renuntat la functia din compania care administreaza celebrul site de licitatii pentru a-si valorifica experienta de femeie de afaceri intr-o pozitie politica. Averea sa neta este anul acesta de 1,1 miliarde dolari, mai mica cu 200 de milioane de dolari decat anul trecut.

In timp ce aventurile lui Harry Potter s-au terminat, creatoarea acestui personaj, J.K. Rowling, ramane in continuare singurul autor care a ajuns vreodata miliardar. Cele sapte carti din seria Harry Potter s-au vandut in mai mult de 400 de milioane de exemplare la nivel mondial, aducandu-o pe scriitoare in topul Forbes cu o avere neta de 1 miliard de dolari, cu 500 de milioane mai mica decat anul trecut.

Femeia de afaceri chineza Chu Lam Yiu a devenit miliardara dupa ce a lansat in 2006 Huabao International, companie care produce arome pentru tigari, detergenti, bauturi sau produse cosmetice si i-a adus acesteia o avere neta de 1,5 miliarde de dolari.

Italianca Giuliana Benetton, care a pus bazele grupului cu acelasi nume cunoscut in toata lumea ca o marca de imbracaminte de succes, are o avere de 1,5 miliarde de dolari si mai mult de 5.000 de magazine in toata lumea.

Shari Arison, cea mai bogata femeie din Israel in prezent, figureaza in topul Forbes cu o avere neta de 2,7 miliarde de dolari, dupa ce in 2008 a fondat o companie care repara daunele produse de conductele sparte.

Alice Walton si cumnata sa Christy Walton sunt cele mai bogate femei din topul Forbes de anul acesta, figurand pe locurile 12 si 13 cu averi mostenite, provenite din afacerea Wal Mart, de 17,6 miliarde de dolari fiecare. In 2008, Alice Walton avea o avere de 19 miliarde dolari, iar Christy de 19,2 miliarde.

Liliane Bettencourt, cea mai bogata femeie din Europa, a mostenit afacerea familiei L'Oreal, care a adus-o anul acesta pe locul 21 in topul Forbes, cu 13,4 miliarde de doalari, mai putin cu 9,5 miliarde decat anul trecut, cand se afla pe locul 17 in topul miliardarilor, fiind cea mai bogata femeie din lume (22,9 miliarde dolari).

In lume au mai ramas 793 de miliardari, in timp ce anul trecut erau 1.125. Astfel, 332 de nume au disparut de pe lista Forbes (inclusiv cel al omului de afaceri roman Ion Tiriac), in special din Rusia, India si Turcia, trei tari afectate serios de criza financiara. Iar daca indienii pastreaza doua nume intre primii 20 de miliardari ai lumii (Mukesh Ambani si Lakshmi Mittal), rusii nu mai au niciun reprezentant, in timp ce in 2008 aveau patru.

Bill Gates, care anul acesta si-a recastigat titlul de cel mai bogat om din lume, nu a fost nici el ferit de efectele crizei financiare, averea sa neta inregistrand o pierdere de 18 miliarde de dolari, fiind in acest moment de 40 miliarde dolari. De asemenea. titanul telecomunicatiilor din Mexic, Carlos Slim Helu, ramane in topul primilor trei cei mai bogati oameni din lume, desi averea sa a scazut cu 25 de miliarde de dolari (35 milioane avere neta in 2009).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.