Efectele incalzirii climatice vor fi mult mai grave decat cele ale oricarei crize economice mondiale, a avertizat joi printul Charles, care a cerut masuri urgente pentru salvarea planetei, relateaza AFP.
"Indiferent de dificultatile cu care se confrunta lumea in prezent, acestea nu reprezinta nimic pe langa efectele pe care incalzirea climatica le va avea asupra economiei mondiale", a declarat mostenitorul coroanei britanice, intr-un discurs sustinut in fata oamenilor de afaceri, cu ocazia unei vizite de patru zile in Brazilia.

Potrivit NewsIn, schimbarea climatica va provoca "deplasari importante ale populatie, care va incerca sa scape de inundatii sau de seceta si de lipsa de apa", a avertizat el. "Ceea ce va creste instabilitatea sociala si potentialele conflicte. Cu alte cuvinte, va afecta fiecare barbat, femeie si copil de pe planeta", a subliniat el.

"In conditiile in care economia mondiala se confrunta cu o recesiune, este usor sa scapi din vedere ansamblul problemelor", considera printul. "Ma tem ca ne aflam intr-un moment crucial din istoria lumii. Suntem in fata unei serii de provocari enorme", a adaugat el.

Printul Charles si sotia sa Camilla vor ramane in Brazilia pana duminica. Dupa Rio, ei vor merge in Amazonia, pentru a vizita orasele Manaus si Santarem.

In discursul sustinut la Rio, printul britanic a afirmat si ca "recesiunea mondiala pare mai grava decat cea traita de alte generatii". "Cererea mondiala de energie, despre care se spune ca va antrena in curand o noua explozie a pretului petrolului, creeaza incertitudine politica pe fiecare continent", a spus printul.

Din punctul sau de vedere, nu exista "nicio indoiala ca in centrul unei noi viziuni trebuie sa fie crearea unor economii pornind de la emisii reduse de dioxid de carbon", pentru a combate incalzirea climatica. "Modelul vechi de dezvoltare industriala nu a generat, in mod clar, profiturile pe care le sperau multi", a subliniat el.

"Mai avem mai putin de 100 de luni pentru a ne schimba comportamentul, inainte de a se produce o schimbare climatica de dimensiuni catastrofale si ororile inimaginabile pe care le va antrena aceasta",
a avertizat printul Charles.

Insotit de Camilla, el a vizitat apoi un proiect social sportiv condus de un grup britanic, construit in favela Nova Holanda, cunoscuta drept una dintre cele mai sarace din oras.

Printul, care a fost la inceputul saptamanii in Chile, isi va incheia vizita de 10 zile in America Latina in insulele Galapagos, din Ecuador.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.