Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marti ca functionarii rusi, inclusiv seful statului, vor trebui sa faca publice declaratiile de avere in cadrul luptei anticoruptie, relateaza AFP.

Medvedev a precizat ca declaratiile nu vor cuprinde numai veniturile personale, ci si proprietatile si alte bunuri detinute de oficiali si de membri familiilor lor. "Toata lumea trebuie sa furnizeze acest tip de informatii, inclusiv presedintele", a declarat Medvedev in cursul unei reuniuni cu membrii comitetului sau anticoruptie, transmisa partial de posturile de televiziune. Presedintele a adaugat ca o serie de decrete in acest sens sunt in curs de pregatire, informeaza NewsIn.

In Rusia nu exista in prezent o norma care sa ii oblige pe inaltii functionari sa completeze declaratii de avere. "Intentionez sa introduc o astfel de norma", a spus Medvdev.

In anul 2007, presa occidentala a citat un analist politic de la Moscova care a afirmat ca Vladimir Putin, presedinte in perioada respectiva, are o avere imensa, datorita actiunilor pe care le detine in mai multe grupuri petroliere. Putin, care este in prezent premier, a calificat afirmatiile drept "fara fundament".

Medvedev, care a facut din lupta impotriva coruptiei una dintre temele campaniei sale, a afirmat ca legile actuale au avut numai rezultate "extrem de modeste" si ca actuala criza economica subliniaza nevoia de noi reforme. "Intr-o perioada in care tara se confrunta cu probleme, oamenii care incearca sa profite (de pe urma coruptiei - n.red.) ar trebuie eliminati din administratia publica imediat", a spus Medvedev, citat de Reuters.

Coruptia este adanc inradacinata in societatea rusa, iar mai multi lideri au incercat, fara succes, sa o eradicheze. Organizatia Transparency International a plasat in anul 2008 Rusia pe locul 147 in clasamentul celor mai corupte tari din lume.

O lege propusa de Medvedev si adoptata in luna decembrie le interzice oficialilor sa accepte cadouri mai scumpe de 3.000 de ruble (83,96 de dolari).

Coruptia este un mod de viata pentru multi rusi, la fiecare nivel al societatii - de la mita data politistilor in trafic sau profesorilor, pana la cea data inaltilor oficiali care controleaza resursele naturale ale tarii
Anul trecut, Medvedev a spus ca multe posturi oficiale sunt pur si simplu oferite celui care plateste cel mai mult.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.