Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord pentru a renegocia, pana la sfarsitul anului, Tratatul pentru Reducerea Armamentului Strategic, START-1, care expira in decembrie, au anuntat vineri sefii diplomatiilor rusa si americana, dupa prima lor reuniune la Geneva, relateaza AFP.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a anuntat ca ea si omologul sau rus Serghei Lavrov au ajuns "la un acord privind un plan de lucru" pentru a renegocia START-1. "Intentionam sa avem un acord pana la sfarsitul anului, este una dintre prioritatile guvernelor noastre", a declarat Clinton intr-o conferinta de presa comuna cu Lavrov, potrivit NewsIn.

"Vom trasa o serie de obiective foarte concrete", a explicat Clinton, precizand ca aceste obiective vor fi pregatite inainte de reuniunea prevazuta pentru 2 aprilie, la Londra, intre presedintii american si rus Barack Obama si Dmitri Medvedev.

La randul sau, Lavrov a dat asigurari ca Rusia va face "totul pentru a incheia acest tratat".

START-1, semnat in 1991, prevede reducerea arsenalului strategic ofensiv al celor doua tari cu circa 30% si va expira in 5 decembrie 2009. Un inalt oficial din administratia americana a anuntat inainte de reuniune ca discutiile se vor referi in special la "reducerea armamentului nuclear", precizand ca este prea devreme pentru a vorbi de cifre. In luna ianuarie, inainte de confirmarea sa in functie, Hillary Clinton si-a luat angajamentul sa renegocieze foarte repede acest tratat cu Rusia, declaratie salutata de Moscova.

In ceea ce priveste scutul antiracheta, pe care Statele Unite vor sa il desfasoare in Europa, spre nemultumirea Rusiei, Lavrov a afirmat ca este posibil care cele doua parti sa ajunga la un acord. "Cred ca putem ajunge la un acord asupra armelor ofensive si asupra sistemelor antiracheta", a declarat el.
Prezentand aceste rezultate pozitive, cel doi sefi ai diplomatiei au salutat reinnoirea relatiilor dintre Moscova si Washington, dupa mai multi ani tensionati in timpul administratiei Bush. "Am avut un dineu minunat", a spus Clinton, in timp ce Lavrov a descris relatia sa personala cu omologul sau american drept minunata. Relatiile dintre ministrul rus si fostul secretar american de stat, Condoleeza Rice, erau cunoscute ca fiind dificile.

Vrand sa se distanteze clar de trecut, Clinton a inceput reuniunea oferindu-i lui Lavrov un buton rosu mare, in jurul caruia scria in engleza si rusa "Buton de resetare de la zero". Apreciind gestul, Lavrov a identificat si o greseala de traducere. La sfarsitul intalnirii el a spus: "Pot sa spun ca am ajuns la un rezultat foarte clar si practic: am ajuns la un acord privind cum se spune "a reseta" in rusa si engleza".
In pofida atmosferei destinse, Lavrov si omologul sau american au recunoscut ca exista numerose divergente intre cele doua tari. "Nu am ajuns la acorduri in privinta a tot", a explicat Lavrov, citand in special problema Georgiei si cea a independentei Kosovo.

In ceea ce priveste Iranul, dosar in care Statele Unite spera sa colaboreze cu Rusia, Lavrov a afirmat ca apreciaza "faptul ca administratia Obama este dispusa sa asculte si alte tari". La randul sau, Clinton a dat asigurari ca Washingtonul este dispus sa asculte sfaturile Moscovei, dar nu va renunta nici la sanctiunile "unilaterale si multilaterale" vizand Teheranul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.