Presa rusa trateaza cu ironie miercuri noul proces al fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, comparandu-l cu sezonul doi al unui program de televiziune sau continuarea unui film, relateaza AFP.

"Oligarhi in vitrina 2", titreaza tabloidul Komsomolskaia Pravda, aluzie la reality-show-ul "In vitrina", asemanator cu "Big Brother". In noul proces, Hodorkovski si asociatul sau Platon Lebedev vor sta in sala de judecata in spatele unui geam blindat care a inlocuit traditionala boxa cu gratii, potrivit NewsIn.

"Hodorkovski din nou!", titreaza cotidianul Izvestia, in timp ce Gazeta scrie: "Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, incercatea numarul doi".

"Al doilea cerc", titreaza Vremia Novostei, parafrazand titlul unui roman al lui Aleksandr Soljenitin despre gulaguri, "Primul Cerc", care povesteste trei zile din viata detinutilor din largarul Marfino, la nord de Moscova, in 1949. La Marfino erau dusi in special intelectuali, unde munceau pentru a dezvolta noi tehnologii.
Tabloidul Tvoi Den subliniaza la randul sau ca o "suma colosala (...) aproape trei milioane de ruble" (aproape 66.000 de euro) a fost cheltuita pentru organizarea acestui nou proces, inclusiv pentru transferarea lui Hodorkovski la Moscova din Siberia, unde isi ispasea prima condamnare. "Acest om, care ispaseste o pedeapsa pentru deturnare de sume enorme, continua sa provoace pierderi semnificative statului, chiar si de pe banca acuzatilor", constata ziarul.

Fostul presedinte al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost deja condamnat la opt ani de inchisoare in 2005, la capatul unui prim proces despre care apropiatii sai afirma ca a fost orchestrat de Kremlin.

El si fostul sau asociat Platon Lebedev compar incepand de marti pentru deturnarea de petrol in valoare de 900 de miliarde de ruble (25 miliarde de dolari) si spalarea banilor astfel obtinuti. Avocatii lor considera aceste acuzatii "delirante".

Zece sustinatori ai lui Hodorkovski, arestati inainte de inceperea celui de al doilea proces al sau


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.