Strategia conservatorilor germani in privinta extinderii a fost expusa de catre purtatorul de cuvint pentru politica externa al grupului parlamentarilor crestin-democrati, Friedbert Pflüger, care a precizat pentru International Herald Tribune (IHT) ca gruparea pe care o reprezinta doreste revizuirea progreselor facute de Romania si Bulgaria in procesul de integrare. Pflüger declara de altfel, cu citeva zile in urma, ca procesul de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei in Parlamentul de la Berlin va incepe dupa publicarea, de catre Comisia Europeana, a raportului privind tara noastra. Potrivit deputatului german, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si colegii lor de coalitie, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), vor sustine si negocierile Croatiei cu UE, un proces aflat deocamdata in asteptare. "Dupa aceasta etapa, extinderea nu va mai figura in agenda Uniunii Europene", a declarat pentru IHT Pflüger, care a subliniat necesitatea unei consolidari interne a Uniunii. Reprezentantul opozitiei germane a apreciat totodata ca integrarea Turciei ar reprezenta o povara prea mare pentru UE si ca solutia favorizata ar fi cea a unui parteneriat privilegiat cu Ankara.

Critici pentru Putin

Rusia a fost nominalizata ca unul dintre capitolele importante ale politicii externe crestin-democrate, Friedbert Pflüger subliniind importanta parteneriatului de afaceri cu aceasta tara. In vreme ce a sustinut continuarea acestor relatii, reprezentantul opozitiei germane a criticat insa atitudinea toleranta a cancelarului Gerhard Schröder fata de presedintele Vladimir Putin. Pflüger a sugerat ca un guvern CDU-CSU nu va pastra tacerea in privinta controversatului proces intentat sefului Iukos Mihail Hodorkovski, sau a abuzurilor ruse din Cecenia.

Pflüger a adaugat totodata ca formatiunea crestin-democrata "va lua pozitie" fata de SUA in ceea ce priveste Protocolul de la Kyoto referitor la incalzirea globala, pe care Washingtonul a refuzat sa il ratifice, dar si in ceea ce priveste Curtea Penala Internationala, cu care Washingtonul nu este de acord. Pflüger a mai precizat pentru IHT ca un guvern crestin-democrat va sustine angajamentele social-democratilor in privinta misiunilor de mentinere a pacii din Afganistan, Macedonia, Bosnia si Kosovo, precum si a tratativelor diplomatice cu Iranul, asupra programului nuclear al Teheranului.