Donatorii internationali se vor reuni luni in Egipt, pentru a acorda un ajutor economic important in vederea reconstructiei Fasiei Gaza si a relansarii economiei, la sase saptamani dupa ofensiva israeliana care a devastat acest teritoriu palestinian, relateaza AFP.

Conferinta are loc pe fondul unei reintensificari a tensiunii in Gaza, de unde noi rachete au fost lansate duminica asupra sudului Israelului. Premierul israelian in exercitiu Ehud Olmert a amenintat cu o risposta "severa", relateaza NewsIn.

Donatorii, care se vor intalni in statiunea egipteana Sharm el-Sheikh, urmeaza sa promita cel putin 2,8 miliarde de dolari pentru finantarea unui plan de reconstructie si de sustinere economica pregatit de Mahmoud Abbas, presedintele palestinian. Acest plan prevede 1,3 miliarde de dolari in perioada 2009-2010 pentru reconstructie si relansarea economiei si 1,5 miliarde pentru acoperirea deficitului prevazut in acest an. Din aceasta suma, jumatate este consacrata Fasiei Gaza, desi Abbas nu exercita niciun control asupra acestui teritoriu.

In aceste conditii, participantii la conferinta vor cauta o metoda pentru ca acesti bani sa ajunga in Fasia Gaza fara sa fie nevoie sa discute cu Hamas, miscare considerata de Occident drept terorista.

Uniunea Europeana a anuntat ca isi ia angajamentul sa ofere 554 de milioane de dolari pentru poporul palestinian in anul 2009. La randul lor, cele sase tari din Consiliul pentru cooperare din Golf (Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar si Oman) au promis sa ofere 1,65 de miliarde de dolari, potrivit agentiei saudite SPA.

Tarile donatoare de la Conferinta de la Paris, vor confirma un angajament de 7,4 miliarde de dolari, in decurs de trei ani (2008 - 2010). Trei miliarde din aceasta suma au fost deja virate.

Potrivit FMI, teritoriile palestiniene au nevoie de 2,25 miliarde de dolari pentru anul 2009, dintre care 600 de milioane pentru reconstructie, 500 de milioane pentru dezvoltare si circa 1,5 miliarde pentru acoperirea deficitului.

Aproximativ 75 de delegatii din intreaga lume sunt asteptate: printre altii, presedintele egiptean Hosni Mubarak, omologul sau francez Nicolas Sarkozy, premierul italian Silvio Berlusconi, secretarul general al ONU Ban Ki-moon si secretarul de stat american Hillary Clinton. Insa niciuna dintre partile beligerante - Israelul si Hamas - nu va fi prezenta.

Hillary Clinton, care a ajuns duminica in Egipt cu un cec de 900 de milioane de dolari pentru palestinieni, dintre care 300 de milioane pentru Gaza, isi va face intrarea pe scena internationala la aceasta reuniune, prima de cand a fost investit in functie Barack Obama. Mai multi lideri vor discuta cu aceasta ocazie pentru prima data cu ea in privat. Printre acestia se numara Mubarak si Sarkozy.
Donatorii vor face si un apel pentru relansarea procesului de pace israelo-palestinian. O reuniune a Cvartetului pentru Orientul Mijociu (UE, ONU, Statele Unite si Rusia), care negociaza conditiile infiintarii unui stat palestinian impreuna cu Israelul, urmeaza sa aiba loc in marja conferintei de la Sharm el-Sheikh.

Ofensiva israeliana, care s-a soldat cu peste 1.300 de morti, s-a incheiat in 18 ianuarie, dar discutiile pentru incheierea unui armistitiu durabil intre Hamas si Israel, mediate de Egipt, nu au avut deocamdata niciun rezultat.

Israelul conditioneaza deschiderea punctelor de trecere in Fasia Gaza, indispensabile pentru reconstructie, de eliberarea unuia dintre soldatii sai, aflat in mainile Hamas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.