Dupa 30 de ani de guvernare nationalista, alegerile legislative din Tara Bascilor ar putea aduce schimbarea pentru regiunea din nordul Spaniei, care lupta pentru obtinerea autonomiei, relateaza AFP.

"Sa intre putin aer curat in toate institutiile" din Tara Bascilor, aceasta este dorinta lui Angel Suarez, un sudor pensionat, inainte de alegerile de duminica.

Pentru prima oara de la reintoarcerea Spaniei la democratie, Partidul Socialist Basc (PSE) pare in masura sa distruga hegemonia Partidului Nationalist Basc (PNV), formatiune crestin-democrata de centru-dreapta, care beneficiaza de sustinere solida in mediile economice locale, relateaza NewsIn.

Cele doua partide se afla aproape la egalitate in sondaje inainte de scrutinul pentru innoirea Parlamentului basc, dar niciunul dintre ele nu pare in masura sa obtina majoritatea absoluta in aceasta regiune care se confrunta de 40 de ani cu violentele ETA, care au provocat pana in prezent 825 de morti.

Castigatorul va trebui sa formeze o alianta pentru a obtine o majoritate absoluta in Parlamentul regional. O victorie a socialistilor l-ar putea costa functia pe Juan Jose Ibarretxe, care conduce regiunea de 11 ani.

Candidatul socialist Patxi Lopez nu exclude insa o alianta cu nationalistii, "dar nu cu un PNV care-l are ca referinta pe Ibarretxe", artizanul mai multor planuri pentru obtinerea suveranitatii regiunii, pe care Madridul le-a respins, a avertizat Lopez miercuri.

Societata basca "nu vrea aventuri si, din acest motiv, prefera o etapa a aliantelor in cadrul careia PNV si PSE sa se poata intelege", a dat asigurari Francisco Jose Llera, directorul institutului basc de sondaje Euskobarometro.

Andres Urrutia, presedintele Academiei limbii basce, este de parere ca "o mare parte din electorat ar regreta profund" inlaturarea de la putere a PNV, "axul central al articulatiilor tarii".

La randul sau, Jose Llera regreta ca cei "30 de ani de conducere nationalista unilaterala au creat o retea de clienti foarte solida si greu de destramat". "Multi traiesc direct din puterea nationalista", spune Carlos Martinez Gorriaran, profesor de filosofie la Universitatea Tarii Basce si fondatorul partidului antinationalist UPD. "PNV este un partid foarte puternic, cu multe mijloace, care se confunda cu administratia", a declarat Gorriaran.

In cazul unei victorii, socialistii propun consolidarea statutului de autonomie al Tarii Basce, asa cum s-a intamplat in Catalunia, in 2006.

Un guvern socialist basc "trebuie sa inlature orice tentatie separatista" de genul celor ale lui Ibarretxe, subliniaza deputatul socialist basc Jose Maria Benegas.

Elisa Sainz de Murieta, candidata partidului nationalist de stanga Eusko Alkartasuna (EA), aliatul PNV in Parlamentul basc in exercitiu, considera ca atat partidul nationalist, cat si cel socialist vor continua sa "gestioneze mai mult sau mai putin bine statutul de autonomie" actual.

Partidul lui Murieta vrea in schimb "si mai multa autonomie", ceea ce, potrivit candidatei, se traduce prin "mai multa bunastare", deoarece "indicatorii economici arata ca traiul este mai bun in Tara Bascilor decat in Spania".

Nu toti sunt insa de aceasta parere. "Nicio regiune din Europa nu are mai multa autonomie ca Tara Bascilor. Ce vrem mai mult?", se intreaba Alvaro Videgain, presedintele Cercului antreprenorilor basci.

"Aici se traieste bine. Ne deranjeaza terorismul (ETA - N.RED.), insa zilele obisnuite din Tara Bascilor sunt foarte linistite", spun doi locuitori din Bilbao, Jone si Marian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.