641 de romani condamnati, in Italia, pentru infractiuni contra patrimoniului, se afla, in prezent, in penitenciarele din peninsula, potrivit unei statistici actualizata in 23 februarie, comunicata, la cerere, agentiei NewsIn, de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

953 de romani au fost condamnati definitiv, in Italia, in perioada 2007-2009. Astfel, potrivit statisticii 436 de persoane au fost condamnate pentru infractiuni contra persoanelor, 105 pentru infractiuni impotriva administratiei publice, 80 de persoane pentru prostitutie, 58 pentru infractiuni impotriva ordinii publice, 51 pentru droguri, 35 pentru incalcarea regimului armelor, informeaza NewsIn. Aceste date reprezinta o parte din infractiunile comise de romani.

13 romani din totalul de 953 condamnati definitiv in Italia au fost transferati in penitenciarele din Romania, fiind formulate pana acum 57 de cereri de transferare, a anuntat, pe 23 februarie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

"Din 953 de cetateni romani aflati in prezent in executarea unor pedepse privative in Italia, statul italian a formulat, pana acum, 57 de cereri de transferare in penitenciarele din Romania. Din cei 57 de cetateni pentru care s-au formulat cereri, fie potrivit Conventiei Consiliului Europei din anul 1983, fie potrivit Acordului din 2003, 13 au fost transferati deja in Romania, 8 au fost liberati conditionat de catre autoritatile italiene, desi hotararile de transfer au fost solutionate favorabil in Romania", a explicat Predoiu.

In 4 cazuri, hotararile de transfer sunt solutionate favorabil de instantele noastre, dar urmeaza sa expire termenul de recurs, pentru ca nu sunt inca definitive. De asemenea, 32 de cazuri sunt in procedura de desfasurare.

Predoiu a explicat ca aceste date reprezinta o statistica din perioada 2007 pana in prezent, furnizata Ministerului Justitiei de catre magistratul delegat in Italia.

De asemenea, Predoiu a mai declarat ca majoritatea romanilor condamnati definitiv au savarsit infractiuni contra patrimoniului, regiuni in care s-au inregistrat cele mai multe fapte penale fiind Lazio, Piemont si Sicilia.

Conform Conventiei Consiliului Europei si Acordului incheiat intre Romania si Italia in anul 2003, nu se prevede obligatia celor doua state de a transfera automat cetatenii condamnati dintr-o tara in alta si nici transferul unui anumit numar de cetateni, a mai precizat, luni, ministrul Justitiei.

"Nu a existat nicio situatie in care o hotarare de condamnare pronuntata de o instanta italiana sa nu fie recunoscuta in Romania",
a mentionat Predoiu care a explicat ca "transferarea persoanelor condamnate este o forma de cooperare judiciara si se aplica de autoritatile judiciare ale celor doua parti, nu de Politie.In prezent, atat in Romania cat si in Italia, transferarea persoanelor condamnate se poate face numai ulterior unei proceduri de exequatur, adica a unei proceduri de recunoastere a hotararii de condamnare emisa intr-un stat, pronuntata intr-un stat, pe teritoriul statului in care urmeaza sa se faca transferarea", a mai spus Predoiu.

In medie, procedura de transferare dureaza intre 4 si 5 luni. Predoiu a precizat ca, uneori, procedura este intarziata, deoarece documentatia care ajunge in Romania este incompleta.

La data de 19 februarie 2009, in penitenciarele din Italia erau inregistrati 1.773 de cetateni romani avand calitatea de inculpati, care nu au fost condamnati definitiv.
25 feb 2009 18:34


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.