Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat intr-un interviu acordat luni seara postului de radio Ecoul Moscovei ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, romanii au inteles ca unirea cu tara sa este imposibila.

Voronin a spus ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a eliminat problema oricarui proces, fie el si teoretic, de unire cu Republica Moldova. Constientizarea acestui fapt se observa atat in societatea moldoveneasca, cat si in cea romaneasca, unde aceste discutii au incetat, a declarat Voronin, citat de corespondentul RRA la Moscova. Romanii, a explicat presedintele moldovean, au inteles ca asa ceva este in principiu imposibil, intrucat Uniunea Europeana nu saluta si nu sprijina asemenea lucruri, transmite Radio Romania Actualitati, citat de RADOR.

Vladimir Voronin a mai declarat ca nu este nici romanofil, nici romanofob, ci patriot al tarii sale, aparatorul si calauza ei in evolutiile interne si in relatiile externe, dar a avertizat ca devine "fob" cand interesele acesteia sunt atacate, potrivit NewsIn.

Interviul acordat de Voronin postului rus de radio intervine in conditiile in care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se afla marti la Chisinau si urmeaza sa aiba o intrevedere cu seful statului, cu premierul premierul Zinaida Greceanii si cu ministrul afacerilor externe, Andrei Stratan.

Este pentru prima oara dupa aproape opt ani cand un sef al diplomatiei Federatiei Ruse vine intr-o vizita de lucru la Chisinau, unde campania electorala pentru alegerile legislative din 5 aprilie este in plina desfasurare. In centrul discutiilor se vor afla problema transnistreana si relatiile economice dintre cele doua tari.

Voronin a oferit, in interviul acordat postului rus de radio, detalii despre pozitia Moldovei in chestiunea transnistreana. El a spus ca toate principiile si intelegerile referitoare la solutionarea problemei transnistrene pe care le-a discutat cu presedintele rus Dmitri Medvedev raman valabile si a subliniat ca declaratia oficiala de anul trecut a Dumei de Stat si declaratiile presedintelui rus au eliminat problema recunoasterii Transnistriei. Voronin va insista ca baza discutiilor in negocierile asupra problemei transnistrene sa fie numai legea moldoveana din 2005 cu privire la principiile de baza ale autonomiei transnistrene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.