Ministrul irakian pentru electricitate, Karim Wahidm, a invitat duminica Franta sa ajute Irakul sa construiasca o centrala nucleara, la 25 de ani de la distrugerea de catre armata israeliana a unui reactor construit de francezi langa Bagdad, relateaza AFP.

"Am avut relatii foarte bune cu companiile franceze in trecut. Sunt pregatit sa intru in contact cu agentia nucleara franceza si sa incepem construirea unei centrale nucleare, pentru ca viitorul va fi al nuclearului", a subliniat el, potrivit NewsIn.

In 1976, Irakul a semnat un acord cu Franta pentru construirea unui reactor nuclear la Osirak. Lucrarile au demarat trei ani mai tarziu, dar in iunie 1981, in timpul razboiului Iran-Irak, aviatia israeliana a bombardat reactorul din Tuwaitha, afirmand ca Saddam Hussein dorea sa obtina arma nucleara.

"Franta nu este inca prezenta in Irakul de dupa Saddam. Sper ca va fi", a mai spus ministrul, declarand ca presedintele francez Nicolas Sarkozy, care s-a dus la Bagdad la 10 februarie, este "un prieten al Irakului".

Sarkozy le-a cerut companiilor franceze sa revina in Irak si sa investeasca, anuntand ca o ampla delegatie
din partea unor companii se va duce in Irak pina la vara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.