Romania este de acord sa reprimeasca cetatenii romani condamnati in Italia, nu si pe cei suspectati de infractiuni si necondamnati inca, a declarat vineri ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, in cursul unei intalniri cu presa straina, relateaza agentia italiana de presa APCOM.

Seful diplomatiei romane a precizat ca 33 de romani urmeaza sa fie repatriati din Italia.
Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a anuntat ca va merge luni in vizita oficiala, la Roma, dupa reuniunea sefilor diplomatiei UE care va avea loc la Bruxelles, potrivit NewsIn.

Vizita intervine intr-un moment in care relatiile dintre Romania si Italia s-au tensionat, in urma unei serii de infractiuni, inclusiv violuri, in care au fost implicati cetateni romani, atat ca autori, cat si ca victime.

Diaconescu declarase pentru cotidianul Gandul ca va avea o intalnire bilaterala cu Frattini sambata sau duminica, cu ocazia reuniunii ministrilor de externe din UE de la Bruxelles. "Ii voi prezenta ministrului italian un dosar cu 22 de sesizari facute la Ambasada Romaniei in legatura cu agresiuni contra romanilor, nesolutionate de politie", a precizat Cristian Diaconescu. Sesizarile au fost inregistrate de la inceputul lunii februarie, la o linie speciala a ambasadei romanesti de la Roma.

Ministrul roman de externe a declarat in urma cu aproximativ o saptamana la Radio Romania Actualitati ca autoritatile italiene au adoptat o retorica agresiva, incitand la xenofobie, o atitudine care nu este una europeana, referindu-se la situatia comunitatii romanesti din Peninsula si la atitudinea Guvernului Berlusconi.

"Din pacate, nu cred ca suntem in momentul in care putem spune ca lucrurile se vor schimba dramatic in Italia, pentru ca acolo exista o anumita atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul Guvernului, pe care eu nu pot sa mi-o explic", a declarat ministrul Cristian Diaconescu. "Vreau sa spun foarte clar ca incidentele ce se produc in intreaga Europa in legatura cu o serie de cetateni din diverse state sunt in egala masura regretabile si absolut necesar a fi sanctionate imediat si cu proportionalitatea pedepsei asa cum justitia o hotaraste, dar, totodata, mi se par regretabile atitudinile, inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autoritatilor de la Roma, prin care, printr-o retorica extrem de agresiva si extrem de provocatoare, practic, se incita la xenofobie. Vreau sa va spun foarte clar ca acest comportament nu este un comportament european", a subliniat seful diplomatiei romane.

Aceste declaratii au fost preluate de intreaga presa din Peninsula, iar Ministerul italian de Externe l-a contactat pe ambasadorul roman in Italia, Razvan Rusu, pentru a exprima surprinderea autoritatilor italiene fata de aceste afirmatii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.