Decretul aprobat astazi de Cabinetul italian impune o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile asupra minorilor, precum si accelerarea proceselor pentru persoanele surprinse in timp ce comiteau un viol, relateaza Reuters.
Decretul impune o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile ce duc la deces, anuleaza posibilitatea arestului la domiciliu pentru autorii unor astfel de infractiuni si prevede oferirea de asistenta legala gratuita victimelor. Decretul introduce si sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile asupra minorilor, relateaza NewsIn.

Prevederile intra in vigoare imediat, dar trebuie aprobate de ambele camere ale Parlamentului in 20 de zile.

Decretul de lege intitulat "Masuri urgente in materie de siguranta publica si de combatere a violentei sexuale" contine 13 articole si a fost supus atentiei Consiliului de Ministri dupa cinci zile de consultari intense, in urma valului de violuri care a cuprins Peninsula in ultimele saptamani.

Textul cuprinde doua puncte ce au generat o polemica aprinsa in Peninsula, ambele promovate intens de Maroni. Unul dintre ele se refera la infiintarea unor patrule civile neinarmate, care sa alerteze fortele de ordine in cazul in care observa vreun incident. Aceasta masura este contestata atat de opozitie, cat si de presedinte si chiar de unii dintre colegii lui Maroni din Guvern, de exemplu ministrul apararii Ignazio La Russa.

Cealalta prevedere controversata se refera la prelungirea perioadei retinerii imigrantilor ilegali in centrele de identificare si expulzare.

In forma sa initiala, decretul cuprindea si masuri mai severe pentru pedepsirea violatorilor si acordarea de mai multe resurse fortelor de ordine, relateaza Il Messaggero, care nu precizeaza forma in care a fost adoptat textul. Astfel, decretul prevedea ca niciun suspect de viol sa nu mai fie plasat in arest la domiciliu si ca violatorii care si ucid victimele sa fie condamnati la inchisoare pe viata.

Acest decret intervine dupa un val de violuri inregistrate de la inceputul anului in Peninsula, in unele cazuri fiind acuzati romani. Astfel, doi cetateni romani, suspectati ca ar fi violat o adolescenta in varsta de 14 ani, intr-un parc din Roma, au fost arestati marti seara, relateaza cotidianul La Repubblica, precizand ca unul dintre ei si-ar fi marturisit fapta.

Anterior, doi romani au fost arestati pentru ca au incercat sa violeze o italianca in varsta de 45 de ani, la Napoli. Victima a scapat cand un trecator a vazut scena si a alertat politia. Agresorii au incercat sa se ascunda la un centru de primire din localitate, "Opera accoglienza Santa Stefano", sperand ca se vor confunda cu ceilalti imigranti. Ei au fost insa recunoscuti si dusi la sectia de politie de fortele de ordine. Ei sunt cercetati in prezent pentru sechestrare de persoana, tentativa de agresiune sexuala si posesie ilegala de arme.

Cinci romani au fost arestati in ianuarie pentru violarea unei romance in varsta de 22 de ani, in regiunea italiana Calabria.

Tot la sfarsitul lunii ianuarie, politia italiana a arestat sase romani acuzati de violarea unei tinere si agresarea logodnicului ei la Guidonia, in apropiere de Roma: patru dintre ei sunt acuzati pentru agresiune sexuala si jaf cu circumstante agravante, iar ceilalti doi pentru complicitate. Ulterior acestia au fost plasati in arest la domiciliu.

De asemenea, la Brescia, doi romani (Gabriel Vasile, in varsta de 30 de ani, si Marius Bobu Constantin, in varsta de 32 de ani) si un polonez (Gabriel Sebastian Stepinski, in varsta de 34 de ani) au fost arestati pentru viol, sechestrare de persoana si jaf.

Alti trei romani au fost arestati la Piacenza pentru ca ar fi violat o prostitutata bulgara in varsta de 21 de ani, potrivit La Stampa. Ei ar fi luat-o din fata unui hotel din Padova, unde locuia, ar fi lovit-o, violat-o si i-ar fi furat telefonul mobil.

Aceasta "epidemie" a dus si la atacuri rasiste vizand romanii din Italia si a tensionat din nou relatiile dintre Romania si Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.