Un judecator rus a cerut vineri reluarea anchetei in dosarul asasinarii jurnalistei de opozitiei Anna Politkovskaia, a doua zi dupa achitarea celor trei suspecti principali pentru aceasta crima, relateaza agentiile ruse de presa, citate de AFP.
"Tinand cont de faptul ca juratii au decis ca fratii (Djabrail si Ibraghim -n.red.) Mahmudov si Serghei Hadjikurbanov nu sunt implicati in aceasta crima, dosarul trebuie trimis din nou la Comisia de ancheta a Parchetului rus, pentru a gasi persoanele implicate in aceasta crima", a declarat judecatorul Evgheni Zubov, insarcinat cu acest caz.

Cei patru presupusi complici la acest asasinat au fost achitati joi la Moscova de catre jurati, intr-un proces care nu a permis nici elucidarea motivului crimei, nici a identitatii celui care a comandat-o. Parchetul a anuntat ca va face apel la acest verdict.

Juratii au considerat ca fratii Djabrail si Ibraim Mahmudov nu sunt vinovati de complicitate in assinarea jurnalistei, iar fostul ofiter de politie Serghei Hadjikurbanov nu este vinovat de organizarea asasinatului. De asemenea, a fost achitat, precum si un al patrulea acuzat, fostul agent FSB Pavel Riaguzov. Acesta din urma era acuzat de abuz de putere, neavand legaturi directe cu asasinatul.

Decizia a fost condamnata de organizatia Reporters sans Frontie`res (RSF), care a vorbit despre consecinta unei "anchete incomplete".

La randul lor, Statele Unite i-au cerut joi Rusiei sa continue ancheta in cazul asasinarii jurnalistei de opozitiei.

Anna Politovskaia, jurnalista de opozitie la cotidianul rus Novaia Gazeta si una dintre putinele persoane care au scris despre razboiul din Cecenia si despre incalcarile drepturilor omului in Rusia, a fost impuscata mortal la 7 octombrie 2006, in cladirea de la Moscova in care locuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.