Doi profesori de geografie din Statele Unite afirma ca Osama ben Laden, cel mai cautat terorist din lume, se ascunde intr-un oras pakistanez aflat la 19 kilometri de granita cu Afganistanul, pe baza analizarii imaginilor luate din satelit si a unor metode geografice, relateaza Reuters.

Profesorii Thomas Gillespie si John Agnew, de la University of California, cred ca ben Laden se afla intr-unul dintre cele trei complexe imprejmuite din orasul Parachinari, din muntii din nord-vestul Pakistanului.

Liderul al-Qaida se ascunde dupa atentatele din 11 septembrie 2001, aparand din cand in cand in inregistrari video sau audio date publicitatii de sustinatorii sai. El nu a fost prins inca, desi Statele Unite ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari oricui furnizeaza informatii despre ascunzatoarea sa.

"Credem ca munca noastra reprezinta prima abordare stiintinfica pentru descoperirea locului unde se afla in prezent. Metodele pot fi repetate si actualizate in functie de informatiile noi obtinute de comunitatea americana de informatii", au dat asigurari profesorii, citeaza NewsIn.

Gillespie si Agnew au plecat de la ultima pozitie cunoscuta a lui ben Laden, in muntii Tora Bora din Afganistan si au folosit "teorii care pot prevedea cum se distribuie plantele si animalele in spatiu si timp". Astfel, ei au descoperit ca Paranchir este un refugiu probabil. Este un loc unde liderul al-Qaida dispune de curent electric, protectie fizica, intimitate, un numar mic de gardieni, dar si unde este aparat de spionajul aerian.

Pentru ben Laden, riscul de a fi descoperit sau ucis in timpul unui raid militar scade in cazul in care louieste in apropiere sau intr-un oras mare, fata de daca s-a refugiat intr-o localitate mica sau intr-o structura izolata. In plus, mujahedinii s-au refugiat in Parachinar si in timpul "invaziei sovietice din Afganistan, din anii '80, astfel incat orasul adaposteste probabil un numar mare de combatanti talibani care trec granita in Afganistan", afirma profesorii.

Gillespie si Agnew nu cred ca ben Laden s-a ascuns intr-o pestera, asa cum afirmase fosta administratie a lui George W. Bush, care a lansat invazia din Afganistan, din 2001, pentru a pedepsi al-Qaida in talibanii pentru atacurile din 11 septembrie 2001. "O pestera ar trebui sa aiba o intrare inchisa, sa fie incalzita si ventilata si ar trebui sa fie transportate provizii catre pestera lunar sau anual. Credem ca majoritatea acestor conditii ar presupune o activitate fizica ce ar putea fi detectata cu ursurinta din spatiu si ca ipoteza unei pesteri este improbabila, dar ar putea fi testata", au spus cei doi profesori.

Oficiali din armata americana si din serviciile de informatii au admis ca nu stiu unde se afla ben Laden, dar cred ca el si alti lideri al-Qaida se afla la granita dintre Pakistan si Afganistan. Zona muntoasca din apropiere de Parachinar nu a trecut neobservata. Luni, un atac cu rachete, probabil american, s-a soldat cu moartea a cel putin 26 de persoane, multe dintre ele militanti talibani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.