Judecatorii spanioli au intrat miercuri in greva pentru a cere mai multe resurse, prima la scara nationala din acest sector, au anuntat doua asociatii ale magistratilor, informeaza NewsIn.

La greva, care a inceput in jurul pranzului in intreaga Spanie, au participat aproximativ 1.500 de judecatori, adica peste o treime din cei 4.400 de magistrati ai tarii, potrivit cifrelor furnizate de cele doua asociatii organizatoare.

Magistratii cer o crestere a bugetului justitiei cu 3% pe an, pe o perioada de cinci ani, fata de 1% cat prevazuse guvernul socialist, infiintarea a 1.200 de posturi suplimentare de magistrati si un plan de modernizare informatica.

Autoritatea disciplinara din acest domeniu, Consiliul general al puterii judiciare (CGPJ), a anuntat ca aceasta greva este "ilegala", dar a refuzat sa adopte orice masura disciplinara prealabila, deoarece grevistii au prevazut un sistem de serviciu minim.

Ministrul justitiei Mariano Fernandez Bermejo a criticat atitudinea "unei parti mici" a magistratilor si grevele categoriilor de angajati considerate privilegiate, ca "pilotii de la Iberia (compania aeriana spaniola - n.red.), controlorii de trafic aerian si judecatorii", arata NewsIn.

Ministrul a confirmat insa marti, in timpul unei audieri in Parlament, ca va fi pus in practica un plan de modernizare a sistemului judiciar spaniol, care sufera de pe urma a "30 de ani de intarziere" in materie de investitii.

Purtatorul de cuvant pentru justitie al Partidului Popular (PP, de dreapta), principalul partid de opozitie, a criticat "ambuteiajul enorm" din tribunale, din cauza numarului insuficient de judecatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.