Miliardarul texan Allen Stanford a fost pus sub acuzare marti pentru orchestrea unui program fraudulos de investitii evaluat la opt miliarde de dolari, iar agentii federali au perchezitionat sediile societatilor sale din Statele Unite.

Intr-o plangere civila depusa la un tribunal federal din Dallas, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC, autoritatea americana pentru reglementarea pietei bursiere) l-a acuzat pe Stanford, un promotor cunoscut de cricket, si doi directori ai companiilor sale de orchestrarea unui program fraudulos de investitii in valoare de opt militarde de dolari.

"Suspectam o frauda de o magnitudine socanta, care si-a intins tentaculele in toata lumea", a declarat Rose Romero, directorul regional al SEC din Forth Worth, Texas, informeaza NewsIn.

Plangerea depusa de SEC vizeaza banca Stanford International Bank (SIB), cu sediul in Antigua (Caraibe), avand 30.000 de clienti din 131 de tari si un portofoliu de 8,5 miliarde de dolari, dar si o casa de brokeraj din Houston, Stanford Group Company, si o agentie de consultanta, Stanford Capital Management.

Potrivit SEC, banca din Antigua detinuta de Stanford a vandut certificate de depozit in valoare de opt miliarde de dolari, promitand randamente mai mari decat restul bancilor.

Acest scandal a generat o unda de soc in Antigua, insula din Caraibe, unde premierul a avertizat ca ar putea fi vorba de o catastrofa.

Bunurile lui Stanford au fost puse sub sechestru, iar un judecator federal a numit un administrator oficial al acestor bunuri, "pentru apararea victimelor" omului de afaceri.

Marti dimineata, circa 15 agenti federali, au intrat in sediul companiilor vizate din Houston, potrivit unui martor citat de Reuters. Acestea au ramas deschise, dar "sub administrarea" persoanei desemnate de tribunal, potrivit unui anunt lipit pe usa.

Desi un purtator de cuvant al Departamentului american de Justitiei a refuzat sa confirme sau sa infirme existenta unei anchete penale vizandu-l pe Stanford, Peter Henning, profesor de drept in Michigan si fost procuror federal, a declarat ca procurorii americani au redactat probabil un act de acuzare, pe care il vor da publicitatii ulterior. "Suma de bani implicata sugereaza ca va exista un interes de natura penala si un numar de potentiale victime", a explicat Henning.

Mai multi investitori au mers marti la biroul din Houston al companiei lui Stanford pentru a intreba despre fondurile depuse de ei, dar nu au primit niciun raspuns. Unul dintre ei, Kelly Dehay, a declarat ca brokerul sau de la Stanford Group Company i-a vandut un certificat de depozit la SIB, promitandu-i o rata de castig de 8%.

"Am inceput sa imi planific pensionarea in urma cu mult timp. Ma simt foarte tradata", a spus Dehay.
Acest scandal a intervenit in conditiile in care investitorii, politicienii si autoritatile isi concentreaza atentia pe castigurile promise si oferite de societatile de investitii, dupa cazul Madoff. Companiile lui Stanford au suferit pierderi din cauza fraudei puse la cale de Madoff, dar le-au dat asigurari investitorilor ca nu este asa, potrivit SEC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.