Un fost detinut de la Guantanamo, care a devenit comandant al-Qaida dupa ce a fost eliberat, s-a predat autoritatilor saudite, a anuntat postul de televiziune saudit al-Arabiya.
Mohammed al-Awfi, eliberat dintr-un centrul de detentie saudit unde sunt transferati detinutii de la Guantanmo, a aparut intr-o inregistrare video luna trecuta, spunand ca s-a alaturat aripii yemenite a al-Qaida si a fost numit comandant. Potrivit al-Arabiya, Awfi ocupa pozitia 85 pe lista cu militanti al-Qaida din strainatate publicata de Riyad luna trecuta. El a contactat autoritatile saudite in weekend, dupa care s-a predat, in Yemen.

Un oficial al serviciilor yemenite de securitate a confirmat ca Awfi se afla marti in mainile autoritatilor saudite, dupa ce s-a predat. Sanaa a anuntat ca a arestat zeci de persoane suspectate de legaturi cu al-Qaida in ultimele saptamani, informeaza NewsIn.

Publicarea listei cu cei mai cautati teroristi de catre Arabia Saudita a intervenit dupa ce aripa al-Qaida din Yemen i-a numit luna trecuta pe Awfi si un alt saudit eliberat de la Guantanamo comandanti. In inregistrarea de luna trecuta, liderul yemenit al gruparii, Abu Basir Nasser al-Wahayshi, a amenintat ca va ataca occidentalii din regiune.

Aripa saudita a al-Qaida a lansat in 2003 o campanie de destabilizare a celui mai mare exportatori petrolier din lume, dar violentele au incetat dupa mai multe arestari. In paralel, Arabia Saudita a inscris sute de militanti intr-un program de reabilitare, care include reeducare religioasa si asistenta financiara pentru a incepe o noua viata. Insa Riyadul a recunoscut luna trecuta ca unii dintre cei eliberati s-au alaturat din nou islamistilor si ca noua dintre ei, inclusiv detinuti eliberati de la Guantanamo, au fost arestati din nou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.