Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier se afla astazi intr-o vizita-surpriza la Bagdad, prima a unui ministru german de externe in ultimii 20 de ani, a anuntat o sursa oficiala irakiana, citata de AFP.

Steinmeier, primit de omologul sau Hoshyar Zebari, urmeaza sa discute cu presedintele Jalal Talabani si cu premierul Nuri al-Maliki, potrivit aceleiasi surse.

Presa kurda relateaza ca ministrul va inaugura si un consulat german la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, din nordul tarii.

Premierul irakian a declarat, intr-un interviu publicat marti de cotidianul german Bild, ca tara sa nu are resentimente fata de Gerrmania pentru ca nu a participat la interventia internationala din 2003, prin care a fost indepartat de la putere dictatorul Saddam Hussein. "Cine a participat sau nu la razboi nu reprezinta unitatea noastra de masura", a spus el, indemnand companiile germane sa investeasca in Irak.

Steinmeier este insotit de o delegatie de oameni de afaceri, in conditiile in care Irakul se orienteaza spre reconstructie.

In 21 decembrie, Bagdadul a semnat un acord cu grupul german Siemens, pentru furnizarea a 16 unitati de productie de electricitate, cu o capacitate totala de 3.200 de megawati. Contractul are o valoare de doua miliarde de dolari, iar unitatile vor fi instalate in cinci zone diferite. Ele vor intra in functiune in primavara anului 2010.

Vizita lui Steinmeier intervine dupa cea de saptamana trecuta a presedintelui francez Nicolas Sarkozy si semnaleaza faptul ca inca o tara europeana care s-a opus invaziei lui Saddam Hussein isi intensifica relatiile cu Irakul, comenteaza Reuters.

In luna iulie, Michael Glos, ministrul german al economiei in perioada respectiva, a devenit primul ministru din Guvernul de la Berlin care a vizitat Irakul dupa invazia din 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.