Doi judecatori americani au recunoscut ca au primit peste 2,6 milioane de dolari pentru a trimite minori la scoli de corectie private, desi infractiunile comise de acestia nu erau atat de grave, transmite AFP.

Din ce in ce mai multe plangeri colective se aduna impotriva celor doi judecatori din Pennsylvania, care au recunoscut saptamana trecuta in instanta ca au "ajuns la un acord" cu o societate privata de scoli de corectie, PA Child Care, pentru a trimite acolo tineri delincventi, relateaza NewsIn.

Ei au primit in schimb 2,6 milioane de dolari intre anii 2000 si 2007, potrivit documentelor justitiei. Judecatorii Mark Ciavarella si Michael Cohahan sunt acuzati de conspiratie la frauda impotriva Statelor Unite, la tribunalul federal din Pennsylvania. Cei doi isi desfasoara activitatea in comitatul Luzerne, o veche regiune miniera saraca.

O organizatie pentru apararea tinerilor in justitie, Juvenile Law Center, cu sediul la Philadephia, va depune la sfarsitul saptamanii plangerile mai multor zeci de familii, care considera ca trimiterea copiilor lor in inchisoare a fost nedreapta, a declarat luni un purtator de cuvant. Mai multe familii au depus plangeri separat.

In total, peste 5.000 de adolescenti au fost gasiti vinovati in perioada 2000-2007 de cei doi judecatori, dintre care 2.000 au fost trimisi la scoli de corectie, a precizat Marie Roda, purtatoarea de cuvant a Juvenile Law Center. Proveniti din familii defavorizate si cu putina educatie, "tinerii erau tinte usoare", multi dintre ei nu aveau avocati, iar cand cereau unul din oficiu, li se spunea ca trebuie sa astepte mai multe saptamani" in inchisoare, a explicat ea. Tinerii aveau varste cuprinse intre 13 si 18 ani.

"Ar trebui sa reprezentam (in instanta - n.red.)zeci de familii cel putin, dar inca nu stim exact cate vor semna plangerea", a precizat organizatia pentru apararea tinerilor.

Recunoscandu-si vinovatia, cei doi judecatori care sunt judecati in stare de libertate, risca cel putin sapte ani de inchisoare, insa judecatorul federal ii poate condamna la o pedeapsa mai mare, de pana la 25 de ani de inchisoare. O sentinta in acest dosar este asteptata peste mai multe luni.

"Familiile nu contenesc sa sune de cand a iesit la lumina dosarul", la inceputul lunii februarie, "dar unele dintre ele nu vor merge in instanta, pentru ca vor numai sa incheie (scandalul - n.red.) si sa fie sters cazierul judiciar al acestor tineri care nu ar fi trebuit sa ajunga in inchisoare sau la tribunal", a declarat purtatoarea de cuvant a Juvenile Law Center.

Curtea Suprema din Pennsylvania a numit miercuri un judecator special, provenit din alta regiune, care va analiza din nou toate cazurile judecate de cei doi magistrati corupti.

Printre marturiile primite de asociatia Juvenile Law Center figureaza cea a unui tanar trimis pentru noua luni la scoala de corectie pentru ca a furat un flacon cu seminte de nucsoara in valoare de patru dolari, cea a unui alt tanar condamnat la trei luni de detentie pentru ca a furat mai multe monede dintr-o masina si cea a unui baiat de 13 ani trimis la o scoala de corectie in mai multe weekenduri pentru ca a intrat intr-o cladire dezafectata.

In multe cazuri, adolescentii au fost trimisi in centre de detentie departe de familiile lor si adesea in pofida avizului contrar al judecatorilor care le-au aplicat pedepsele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.