Statele Unite, India si Pakistanul se confrunta "cu aceeasi amenintare" reprezentata de organizatiile teroriste, a declarat emisarul american Richard Holbrooke inainte sa paraseasca New Delhi, ultima etapa a turneului sau in Asia de Sud, trasnsmite AFP.

"Pentru prima oara in cei 60 de ani de la obtinerea independentei, (India - n.red.), Pakistanul si Statele Unite se confrunta cu un dusman care ameninta direct Guvernele, capitalele si popoarele noastre", a declarat Holbrooke dupa ce a discutat cu ministrul indian de externe Pranab Mukherjee, inainte sa plece spre Washington, relateaza NewsIn.

Emisarul american pentru Pakistan si Afganistan a petrecut saptamana trecuta la Islamabad si Kabul, dupa care a sosit in India duminica seara, in cadrul unui turneu de "informare" in Asia de Sud, pentru a prezenta noua abordare a administratiei presedintelui Barack Obama in lupta impotriva talibanilor si al-Qaida, in special la frontiera pakistanezo-afgana.

Obama a promis o noua abordare a luptei impotriva insurectiei talibanilor in Afganistan, legand-o de cea impotriva bazelor talibane si ale al-Qaida din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului.

New Delhi considera ca Pakistanul este "epicentrul terorismului" mondial si acuza serviciile de informatii pakistaneze ca au participat la pregatirea atentatelor de la Bombay din 26-29 noiembrie 2008, cand au murit 174 de persoane, dintre care 26 de straini si noua dintre autori.

Islamabadul a recunoscut joi ca atentatele au fost "partial" organizate pe teritoriul sau si a inceput urmarirea judiciara a opt dintre "principalii autori si organizatori". Sase dintre ei sunt deja in arest preventiv. Aceste masuri au fost considerate "pozitive" de New Delhi, care i-a cerut Pakistanului sa "desfiinteze infrastructurile teroriste" de pe teritoriul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.