Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat marti la intalnirea cu membrii Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor ca nu se pune problema ca Romania sa ramana in Irak dincolo de conditiile si circumstantele care au determinat prezenta trupelor acolo.
Ministrul de externe a raspuns astfel unei solicitari adresate de presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deutatilor, Laszlo Borbely, care ceruse ca Romania "sa nu stinga lumina in Irak", conform NewsIn.

"Nu se poate problema ca noi sa ramanem in Irak dincolo de conditiile si circumstantele care au produs prezenta noastra acolo. Dar acest lucru se va face intr-un mod ordonat si serios, care va respecta demnitatea militarilor nostri si a statului roman, angajat intr-un proiect de securitate la nivel global, proiect ce a folosit din foarte multe puncte de vedere modului in care Romania este perceputa ca furnizor de securitate", a explicat Cristian Diaconescu.

Ministrul roman a subliniat ca acordul incheiat pe baze bilaterale intre Romania si Irak privind prezenta trupelor pana la sfarsitul lunii iulie 2009 se refera la desfasurarea unor activitati non-combatante. "Dupa aceasta perioada vom vedea impreuna cu partea irakiana care sunt dezvoltarile ulterioare pe care le putem avea in vedere", a adaugat Diaconescu.

Chestiunea datoriei Irakului fata de Romania va fi reglementata printr-un acord de cooperare

Romania va reglementa datoria istorica pe care Irakul o are fata de Romania printr-un acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica, autoritatile de la Bucuresti avand in vedere, de altfel, refacerea intregului cadru juridic, a mai declarat ministrul Diaconescu.

Ministrul de externe a fost invitat marti la o intalnire cu membrii Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor pentru a discuta, printre altele, despre cadrul juridic referitor la trupele romane din Irak. "Anul 2009 se considera a fi, din punctul de vedere al situatiei de securitate din Irak, unul in care s-au inregistrat progrese notabile, alegerile s-au desfasurat fara incidente majore", a spus ministrul.

Intrebat de Comisie care este situatia datoriei pe care Irakul o are fata de Romania, Diaconescu a spus ca acest aspect nu a fost scapat din vedere. "Datoria istorica pe care Irakul o are fata de Romania nu a fost uitata si face in mod concret obiectul unei discutii economice mai elaborate, in proiectul de acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica pe care l-am trimis deja autoritatilor irakiene. De altfel, dorim sa refacem intregul cadru juridic cu Irakul, in calitate de partener important al Romaniei in Orientul Mijlociu", a atras atentia seful diplomatiei romane.

Trecand dincolo de problema datoriei, Diaconescu a subliniat importanta Irakului ca partener comercial. "Exista oportunitati pentru operatorii romani si exista posibilitatea realizarii unor exporturi de echipamente, componente si piese de schimb pentru petrochimie, retele si centrale electrice, participarea la reconversia productiei militare sau, evident, in domeniul aprovizionarii cu titei", a enumerat oficialul roman.

Totusi, seful diplomatiei romane a atras atentia ca MAE nu poate decat sa deschida anumite porti, urmand ca institutiile abilitate sa dezvolte relatii econmice stabile. "Noi, Ministerul de Externe, deschidem poarta din punct de vedere politico-diplomatic. Exista capacitate, dorinta din partea institutiilor romanesti ca pe aceasta poarta sa extinda o cooperare economica de perspectiva pe baze economice stabile, atunci este in regula. Daca aceasta viziune nu este imaginata si nu exista capacitate din acest punct de vedere, atunci noi nu o putem inlocui. Obligatia oricarei institutii politico-diplomatice este sa asigure baza stabila a unor relatii economice de durata si performante, dar evident ca avem nevoie de sprijinul institutiilor direct abilitate din acest punct de vedere", a avertizat Diaconescu.

Datoria Irakului fata de Romania se ridica la aproape un miliard de dolari. Potrivit unei hotarari a Guvernului din decembrie 2008, circa 947,77 milioane dolari SUA din sumele provenite din datoria Republicii Irak fata de Romania, rezultate din perioada dinainte de 1989, vor fi virate la Fondul Proprietatea. Datoria Irakului fata de statul roman urma sa fie achitata esalonat incepand cu 1 ianuarie 2009 pana la 31 martie 2028, conform unui acord incheiat intre Guvernul Romaniei si Irak la 18 august 2005.

In legatura cu relatia dintre Romania si Irak, Laszlo Borbely subliniase anterior ca noua administratia Obama implica regandirea strategiei prezentei militare in Irak. "Presedintele Obama a propus o data intre 16 si 23 de luni pentru retragerea soldatilor americani din misiunea din Irak, ceea ce este o noua viziune a politicii SUA fata de Irak. In cadrul acestei viziuni am dori sa rugam MAE, in functie de evolutiile externe din acesta perioada, ca nu noi sa fim cei care stingem lumina in Irak, nu neaparat noi sa fim ultimii care plecam de acolo", a spus Borbely.

"Noi am dori sa vedem, dupa ce expira memorandumul in iulie, cum vor studia, in acest timp, autoritatile posibilitatea de a avea o marja de timp care sa permita elaborarea unui calendar al prezentei romane in acel teatru de operatiuni. Este un fel de solicitare ca poate in mai-iunie sa rediscutam, pentru a vedea care este pozitia Romaniei in acest sens", a spus deputatul UDMR.

Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Irak, ce reglementeaza activitatile si statutul militarilor romani prezenti in Irak in cursul acestui an, a fost semnat la 26 ianuarie de catre insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Irak, Catalin Voicu, din partea Guvernului Romaniei, si de catre ministrul apararii irakian, Abdul Qadir Mohammed Jasim Al-Mufraji.

Memorandumul, a carui valabilitate va expira la 31 iulie 2009, prevede ca actiunile romanesti sa se desfasoare cu preponderenta in zona Tallil si Al Kut.

Prin tratatul cu Irakul, partea romana va asigura sprijin umanitar si medical in regiunile Tallil si Bagdad si va desfasura activitati de instruire si consiliere a fortelor irakiene. Astfel, militarii romani vor trebui sa asigure sprijinul umanitar si al securitatii deplasarii pentru populatia civila din Tallil, dar si instruirea si consilierea Fortelor de Securitate Irakiene din aceasta zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.