Sechestrarea navelor din largul coastei Somaliei este o infloritoare afacere care ruleaza cifre impresionante. Numai anul trecut bandele de pirati au primit 50 de milioane de euro pentru eliberarea a zeci de nave si sute de membri ai echipajelor.

Golful Aden, din Oceanul Indian, este un adevarat paradis al piratilor, ale caror atacuri sunt tot mai greu de respins si de anticipat.

Potrivit rezidentilor din Punt­land, regiunea din care provine majoritatea piratilor somalezi, atacatorii de nave au un nivel de viata extrem de ridicat, in contrast strident cu restul populatiei muritoare de foame. "Au bani, au putere si devin mai influenti cu fiecare zi. Au cele mai frumoase femei din tara, case imense, cele mai noi masini si cele mai sofisticate arme. Pirateria este, din multe puncte de vedere, o ocupatie acceptabila in ochii celorlati cetateni. Iar piratii sunt la moda", spune Abdi Farah Juha, locuitor din capitala regionala Garowe.

Potrivit analistului somalez Mohamed Mohamed bandele de pirati sunt extraordinar de bi­ne organizate, avand, de obicei, in componenta lor trei categorii de indivizi cu aptitudini excep­tionale: fosti pescari (creierele acestor operatiuni pentru ca sunt buni cunoscatori ai marilor), fosti militieni (pentru forta si abili­tatea cu care manuiesc armele) si experti tehnici (care stiu sa ope­reze cu noile tehnologii si echipamente ultraperformante). Piratii traiesc in "nave mama" unde depoziteaza arme, alimente si combustibil. Ei "asediaza" navele folosind salupe rapide si sunt inarmati cu pusti automate AK-47 si chiar lansatoare de rachete. De obicei, piratii isi trateaza foarte bine ostaticii pentru a primi rascumparari cat mai mari. Pentru ca atacurile din Golful Aden s-au inmultit in ultima perioada iar pretentiile piratilor sunt din ce in ce mai mari, o serie de tari precum China, India sau Arabia Saudita au trimis nave de razboi pentru a-si apara transporturile de petrol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.