Primaria Chisinau nu poate organiza alegerile parlamentare din 5 aprilie pe teritoriul municipiului, pentru ca autoritatile centrale, controlate de Partidul Comunistilor, au blocat conturile Primariei aflate sub conducerea liberalului Dorin Chirtoaca.

Departamentul de executare al Ministerului Justitiei a pus sechestru la 26 ianuarie pe conturile Primariei Chisinau, ca masura de asigurare a achitarii datoriei de 148 milioane lei (aproximativ 14,8 milioane dolari) catre furnizorul de caldura SA Termocom, informeaza NewsIn.

Luni, in cadrul sedintei operative a Primariei Chisinau, viceprimarul Mihai Furtuna a declarat ca in conditiile in care conturile sunt blocate, sursele financiare destinate pentru pregatirea si organizarea alegerilor in municipiul Chisinau nu pot fi valorificate. Potrivit responsabilului, daca situatia nu se va schimba, este posibil sa nu se reuseasca pregatirea si amenajarea sectiilor de votare, iar lipsa surselor financiare pune in dificultate buna organizare a procesului electoral.

Primarul Dorin Chirtoaca le-a sugerat responsabililor pentru organizarea alegerilor sa negocieze cu agentii economici posibilitatea de a achita mai tarziu serviciile ce tin de pregatirea sectiilor de votare.
Saptamana trecuta Primaria a aprobat planul calendaristic pentru organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.
De asemenea, a fost constituit un grup de lucru pentru coordonarea actiunilor preelectorale ale autoritatilor administratiei publice ale municipiului Chisinau.

Un comunicat al Primariei precizeaza ca din cauza conturilor blocate, municipalitatea nu poate acorda ajutoare financiare unor categorii de populatie si nici nu poate achita intretinerea sediilor subdiviziunilor.
Partidul Comunistilor a pierdut Primaria Chisinau la alegerile locale din 2007. Odata cu venirea unui liberal in fruntea municipiului, activitatea primarului Dorin Chirtoaca a fost obstructionata de autoritatile centrale controlate de Partidul Comunistilor, care au urmarit in felul acesta sa-i afecteze imaginea in randul electoratului, considera analistii.

Partea cea mai mare a datoriei fata de furnizorul de caldura Termocom a fost acumulata de Primarie inainte de venirea lui Dorin Chirtoaca in fruntea municipiului, insa pana atunci conducerea intreprinderii nu a formulat obiectii fata de o Primarie condusa de Partidul Comunistilor. In luna octombrie Ministerul Justitiei a aplicat sechestru pe conturile Primariei Chisinau, iar la inceputul lunii noiembrie Termocom a refuzat sa livreze caldura in municipiu, chiar daca temperaturile coborasera sub 0 grade.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2009, votat in prima lectura, prevede 180 milioane lei pentru achitarea datoriei fata de Termocom si a compensatiilor la caldura. Aceasta ar insemna ca in acest an Primaria Chisinau va achita toate datoriile, inclusiv cele istorice, fata de furnizorul de agent termic. Faptul ca Ministerul Justitiei a blocat conturile Primariei, chiar in pofida acestui angajament clar de a achita datoria, a fost calificat de Dorin Chirtoaca drept abuz si o incercare de a paraliza activitatea capitalei.

Startul campaniei oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova a fost dat la 4 februarie. Doar opt din cele 28 de formatiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate actorii reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a accede in viitorul Parlament. Partidul Liberal, al carui cap de lista este primarul Dorin Chirtoaca, este creditat cu sanse sigure de a depasi pragul electoral de 6 la suta si a intra in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.