Aproband in proportie de aproape 60% prelungirea acordurilor de libera circulatie cu UE, elvetienii si-au demonstrat "pragmatismul economic" in vremuri de criza, consolidand relatia cu principalul lor partener comercial, scrie luni presa elvetiana, relateaza AFP.
Victoria "da"-ului la referendumul de duminica privitor la prelungirea acordurilor in vigoare din 2002 si extinderea lor la Romania si Bulgaria "este marca unui pragmatism specific elvetian", scrie 24 heures. Criza economica, ce, potrivit observatorilor, ar fi trebuit sa favorizeze respingerea, a avut pana la urma un rol invers, favorizand prelungirea si extinderea lor.

"Elvetienii s-au aratat foarte realisti, perioada de criza pana la urma nu a avut un rol negativ", subliniaza cotidianul.

"Politica europeana a Elvetiei a fost legitimizata de popor ca in nicio alta tara din UE", scrie cotidianul NZZ. "Aceasta majoritate recunoaste clar importanta relatiilor dintre Elvetia si UE, faptul ca interesele lor sunt legate in contextul crizei globale", insista Le Temps.

Potrivit lui René Schwok, profesor la Institutul european al Universitatii din Geneva, citat de 24 heures, calea bilaterala a atins "un punct fara intoarcere". "Cu siguranta vor fi tensiuni pe unele dosare, dar calea bilaterala este de acum considerata ca fiind obtinuta", adauga el.

Totusi acest lucru nu inseamna ca elvetienii, foarte atasati de independenta lor, sunt gata de o aderare la UE, subliniaza Le Matin. Tensiunile nu vor intarzia sa apara, mai scriu 24 heures si le Temps. Ministrul elvetian de externe, Micheline Calmy-Rey, este asteptat la Bruxelles joi, unde subiectele sensibile, ca fiscalitatea si secretul bancar elvetian, vor fi in centrul discutiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.