Comitetul antitortura al Consiliului Europei (CPT) cere autoritatilor cehe sa renunte "imediat" la castrarea chirurgicala a persoanelor care comit delicte sexuale, calificata drept "tratament degradant", intr-un raport publicat joi la Strasbourg, consultat de Mediafax.

Intr-un document publicat cu ocazia unei vizite in martie in doua spitale psihiatrice si doua inchisori cehe, CPT si-a exprimat ingrijorarea privind conditiile in care sunt practicate aceste castrari care "sunt ireversibile, au consecinte psihologice si un rezultat care nu este garantat".

Pacientii care sufera o castrare chirugicala isi dau consimtamantul in scris si dupa propunerea unui medic specializat in sexologie, precizeaza Guvernul ceh in raspunsul sau.

Dar in contextul in care castrarea este propusa, "este indoielnic ca alegerea este realmente libera si bine informata", potrivit expertilor CPT, care apreciaza ca pacientii sau detinutii "mai degraba accepta decat consimt la aceasta unica posibilitate de a evita o detentie pe viata".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.