Rusia isi accelereaza revenirea in forta in fostele republici sovietice, mai ales in sectorul-cheie al apararii, cu riscul de a leza interesele Statelor Unite, cu care ea sustine totusi ca vrea sa-si amelioreze relatiile.
Ca ilustrare a locului regasit de rusi in acest spatiu, presedintii din sase state - Armenia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirgizstan - foste membre URSS, au decis miercuri la Moscova cu omologul lor rus, Dmitri Medvedev, sa formeze "forte militare colective" pentru a raspunde unor eventuale amenintari din exterior.

Cu o zi inainte, Rusia a semnat cu Belarusul un acord pentru formarea unui sistem comun de aparare antiaeriana si a obtinut de la Kirgizstan inchiderea unei importante baze militare a SUA din aceasta tara. Presa rusa a reamintit ca Moscova doreste de mult timp inchiderea, anuntata oficial miercuri, a acestor instalatii, strategice pentru aprovizionarea NATO in Afganistan, situate pe aeroportul Manas, in apropiere de infrastructurile armatei ruse.

Deja in noiembrie 2005 o baza militara de asemenea deschisa in 2001 de SUA, in Uzbekistan, a fost inchisa.
Inchiderea bazei din Manas este "un castig geopolitic pentru Rusia, influenta Moscovei in regiune se va consolida", a explicat Andrei Grozin, expert in Asia Centrala. Mai mult, in paralel o statie-radar modernizata de catre militarii rusi intra in functiune miercuri in regiunea kirghiza Ciui, noteaza NewsIn.

"Avem mai multe proiecte si interese despre care vom continua sa discutam cu guvernul si populatia din Kirgizstan", a spus miercuri ambasada americana din Biskek, un mod de a arata ca americanii nu au nicio intentie sa se dea batuti.

Ziarele au notat ca Kirgizstanul, tara foarte saraca, primeste in schimbul inchiderii bazei din Manas un important ajutor financiar de la Rusia, care stie sa foloseasca arma economica pentru a-si atinge obiectivele, asa cum s-a intamplat in criza gazului cu Ucraina prooccidentala, cand Rusia a sfarsit prin a-si impune regulile.

In urma acestei crize, imaginea Rusiei s-a degradat in ochii occidentalilor, in ceea ce priveste viabilitatea sa ca furnizor de hidrocarburi, mai ales ca a fost vazuta ca fiind "agresorul" in timpul razboiului din august cu Georgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.